De Koemaste in Hellendoorn wordt na de zomer toegankelijk gemaakt voor mensen die slecht ter been zijn. Dat is een welkome ontwikkeling voor de bewoners van het nabij gelegen zorgcomplex De Blenke. De Koemaste is vooral populair onder omwonenden die er dagelijks van het groen genieten.

De Koemaste wordt doorkruist door de Regge die door het gebied meandert en is een prachtige plek om te wandelen. Hier zie je vogels als de patrijs, scholekster en oeverloper en ook reeën, konijnen en hazen leven in dit gebied. Paarden en koeien lopen er vrij rond. Om ze in het gebied te houden, zijn veeroosters aangelegd. Voor mindervalide mensen met rollators, scootmobiel of rolstoelen zijn die lastig te passeren. Voor veel bewoners van het verzorgingstehuis De Blenke dat tegenover de Koemaste ligt, vormen ze een niet te nemen hindernis.

Samen met Stichting Groen & Handicap heeft Landschap Overijssel nu een plan gemaakt om de Koemaste toegankelijker te maken. Behalve dat er een gemakkelijke passage voor de veeroosters komt, staan er meer verbeteringen op de rol. De paden worden op diverse plekken verbeterd, er komt verharding naast zitbankjes en de informatiepanelen worden zo geplaatst dat ze beter leesbaar zijn vanuit een rolstoel. Zo kunnen ook mindervaliden straks genieten van dit mooie stukje natuur langs de Regge.