Twente

Kolkersveld

Kolkersveld
Kolkersveld  Foto Margot Schulte
52.250858046588036, 7.025504773012356

Het Kolkersveld is het laatste restantje woeste grond direct aan de Dinkel, tussen Losser en Overdinkel. Hier komen eeuwenoude natuur en cultuur samen. Je vind hier de bijzondere combinatie van schrale heidegrond met natte en droge heide, zandige rivierduinen en bos op slechts 10 hectare. Met daar dwars doorheen twee heuse Twentse klootschietbanen.

Oude karrensporen op de heidevelden wijzen op gebruik in een ver verleden. Het gebied is licht glooiend en in het laagste deel groeit natte heide. Er lopen geen wandelroutes door het gebied maar de wandelroute van het Dinkelpad komt het dichtst bij het Kolkersveld en is zeker de moeite waard om te volgen en zo het gebied te verkennen. Het is klein maar afwisselend, en het klootschieten zorgt voor een mooie extra dynamiek.

“We willen graag de Twentse cultuurhistorie van het klootschieten hier behouden. Dankzij onze aankoop kan Klootschietvereniging Kolkersveld deze mooie banen blijven gebruiken.”
Alexander van der Elst, terreinbeheerder Kolkersveld
stuifuinen Kolkersveld
Heidevegetatie op stuifuinen Kolkersveld  Foto Laurens Coes
Kolkersveld
Kolkersveld  Foto Margot Schulte
Kolkersveld
Kolkersveld  Foto Margot Schulte
Tangpantserjuffer

Help mee om Kolkersveld te beheren en beschermen

Word donateur

Ontdek Kolkersveld

In het natuurgebied is een vennetje aanwezig waar bijzondere soorten libellen voorkomen zoals de tangpantserjuffer en de zwervende pantserjuffer. Ook de poelkikker en heikikker planten zich hier voort.

Er zijn geen wandelroutes door het Kolkersveld, maar er lopen wel paadjes over de heide. Ook is het toegestaan om op de klootschietbanen te lopen als deze niet in gebruik is. Honden mogen aangelijnd mee.

Eropuit