Project

Landgoederen van Textiel

Landgoed Lonnekermeer, boswachtershuis
Landgoed Lonnekermeer, boswachtershuis  Foto Marco Gerritsen
N 52° 29.556' E 006° 12.077'

Bij Landschap Overijssel hebben we negen 'Landgoederen van Textiel' in beheer. Allemaal landgoederen die oorspronkelijk een Twentse textielfabrikant als eigenaar hadden en tussen 1880 en 1930 zijn aangelegd; de hoogtijperiode van de Twentse textielindustrie. Van de meeste landgoederen weten we wie de oorspronkelijke eigenaren waren en welke landschapsontwerpers ze inhuurden. Maar waarom ze tot welke ontwerpkeuzes kwamen, is niet altijd duidelijk.

Droogte

Omdat de landschapsparken op deze landgoederen in dezelfde periode zijn aangelegd, kennen ze nu dezelfde problemen. Oude lanen vervallen, solitaire bomen vallen (versneld) uit, de letterzetter brengt schade toe in naaldbossen en beken vallen droog.

Klimaatbestendige landschapsparken

Om de parken te behouden voor de generaties na ons, moeten we als Landschap Overijssel de komende jaren keuzes maken. Om dat op een verantwoorde manier te doen, hebben we onderzoek gedaan en voor elk landgoed een toekomstvisie en een onderhoudsplan opgesteld. Zo werken we toe naar klimaatbestendige, gelaagde en een aantrekkelijke landschapsparken.

Cover publicatie

Publicatie 'Landgoederen van Textiel'

Het Overijsselsche Landschap (onze voorloper) en de Twentse textielindustrie gaan samen ver terug, 90 jaar om precies te zijn. Het landschap is in die tijd flink veranderd, maar de uitdagingen zijn vergelijkbaar. Textielfabrikanten waren bij de inrichting van hun landgoederen afhankelijk van water, bodem en biodiversiteit. En juist die aspecten spelen nog steeds. Andere tijden, maar in de kern dezelfde opgaven. De publicatie 'Landgoederen van Textiel / aan de slag met de landgoederenzone rondom Enschede' (auteur Martijn Horst, 190 pagina's) combineert historische data over onze landgoederen met de uitkomsten van nieuw (veld)onderzoek. Op basis daarvan is voor elk landgoed een karakterschets en ‘gedachtegoedtekening’ ontwikkeld; een ontwerp in de geest van de oorspronkelijke landschapsontwerper, maar aangepast aan de huidige tijd. Daarnaast zijn waarderings- en vitaliteitskaarten gemaakt waarmee we niet alleen terug, maar juist ook vooruit blikken. De publicatie is in beperkte oplage uitgegeven en verkrijgbaar of te bestellen bij Boekhandel Broekhuis.

NB voor diegenen die het boek hebben besteld: het boek wordt deze maand verstuurd.

Routes over onze Landgoederen van Textiel

De textielindustrie heeft Twente gevormd tot de regio die het nu is. Ook in het huidige landschap vind je nog allerlei sporen van dat textielverleden. Denk aan de oude landhuizen van textielfabrikanten met de bijbehorende landschapsparken. Wij hebben verschillende routes die over onze Landgoederen van Textiel voeren. Via de routeapp hoor je het verhaal over de invloed van de textielindustrie op het landschap. Download de routes via onze gratis app 'wandelen in Overijssel' of bekijk ze vast hier!

Volg ons onderzoek

Via deze webpagina geven we een kijkje achter de schermen en kun je ons onderzoek de komende maanden volgen. Wat is de cultuurhistorische waarde van de parken? En welk effect had de landschapsarchitect voor ogen?

Landgoed 't Spik, hek
Landgoed 't Spik, hek  Foto Landschap Overijssel
Landgoederen van Textiel; onderzoek
Landgoederen van Textiel; onderzoek  Foto Martijn Horst
Landgoed Smalenbroek, huis
Landgoed Smalenbroek, huis  Foto Cecile Bögels
Landgoed Lonnekermeer
Landgoed Lonnekermeer  Foto Ruud Ploeg
Landgoed 't Holthuis, bos
Landgoed 't Holthuis, bos  Foto Nico Kloek
Landgoed 't Holthuis, beek
Landgoed 't Holthuis, beek  Foto Nico Kloek
Martijn Horst, workshop 'tekenen landschapsgeschiedenis'
Martijn Horst, workshop 'tekenen landschapsgeschiedenis'  Foto Cecile Bögels

Dit project is mogelijk gemaakt door de provincie Overijssel, stichting De Versterking en het Stimuleringsfonds.

Steun het Natuurfonds!

Maak Overijssel groener en gezonder. Al vanaf €7,50 bescherm jij één vierkante meter natuur.

Help mee!