Lemelerberg

Een bezoek aan de Lemelerberg met een hoogte van bijna 80 meter is een unieke natuurbeleving!

Gebied

De Lemelerberg is een stuwwal die zo’n 150.000 jaar geleden is ontstaan toen gletsjers zand en grind voor zich uit duwden. Ze lieten een bult met een hoogte van 78 meter achter in een verder vlakke omgeving. De grond van de Lemelerberg was te droog en te arm voor de boeren om te bewerken waardoor het altijd een stuk natuur is gebleven. Omdat de boeren er hun schapen lieten grazen, is er een uitgestrekte heide ontstaan. Als gevolg van overbegrazing ontstonden er zandvlaktes. Om het stuivende zand te bedwingen werden vervolgens naaldbomen geplant.

De Lemelerberg is zo een bijzonder natuurgebied, dat Europa het heeft aangewezen als Natura 2000. De gevarieerdheid van het gebied zorgt voor een aantrekkelijk leefgebied voor onder andere de zandhagedis.

Vanwege de afwisseling van zandvlaktes, heide, jeneverbessen en bossen, is de Lemelerberg een absolute must-have voor natuurliefhebbers en zeker een bezoek waard!

Buitengewoon Bijzonder Lemelerberg

De Lemelerberg is een gevarieerd natuurgebied met uitgestrekte heide, afgewisseld met zandvlaktes, bossen en bronnetjes. De berg is onder andere bijzonder vanwege haar grote hoeveelheid jeneverbessen en de zandhagedis. Een schaapskudde zorgt ervoor dat het gebied niet dicht groeit met bomen en dat de heide niet vergrast.

Lees meer

Werk aan de winkel

De Lemelerberg staat onder druk. De kwaliteit van de natuur neemt af en tegelijkertijd nemen de invloeden van buitenaf toe. Denk aan de groeiende industrie en landbouw en het toenemende verkeer. Daarom gaan we de Lemelerberg versterken. We maken het gebied weerbaarder voor de toekomst zodat de kwetsbare planten en dieren - denk hierbij zeker ook aan de insecten! - er kunnen blijven leven en wij ervan kunnen blijven genieten.

Lees meer over wat we gaan doen

Natura 2000 proces

We zitten voor de Lemelerberg momenteel in de fase van het opstellen van het inrichtingsplan. We hebben verschillende onderzoeken uitgevoerd die ons inzicht geven in wat we moeten doen en niet moeten doen. We voeren gesprekken met deskundigen, gebruikers, gemeente Ommen, provincie Overijssel en omwonenden, en verwerken alle informatie tot een inrichtingsplan.

Lees hier meer over hoe ver we zijn met Natura 2000

BuitenGewoon

Dit natuurgebied is een van de negen natuurgebieden die Landschap Overijssel beheert die zo bijzonder zijn dat ze de Natura 2000 status hebben gekregen. Deze natuurgebieden zijn erg kwetsbaar en hebben bescherming nodig. Dat we deze buitengewoon bijzondere natuur hebben in Overijssel, daar kun je trots op zijn! Elk gebied is (soms beperkt) toegankelijk voor publiek. Je kunt er heerlijk tot rust komen, ontspannen, bewegen en genieten.