Twente

Markelose Berg

Markelose Berg
Doorkijkje  Foto Nico Kloek
N 52° 29.556' E 006° 12.077'

Op één van de geïsoleerde stuwwallen rondom Markelo vind je de Markelose Berg. Met slechts 7,5 hectare is de Markelose Berg een bescheiden terrein, maar ondanks dat rijk aan geschiedenis. Ook de Tweede Wereldoorlog heeft sporen nagelaten op de berg. Het indrukwekkende Provinciale Verzetsmonument herinnert ons daaraan. Een verrassend stukje natuur waar je heerlijk kan wandelen.

Vroege bewoning op oude stuwwal

De 'Markelerberg' maakt deel uit van de Sallandse heuvelrug en is ontstaan door het terugtrekkende ijs uit de voorlaatste ijstijd. Archeologisch onderzoek laat zien dat de bewoningsgeschiedenis van de berg ver teruggaat in de tijd. De hoge gronden vormden al vroeg een aantrekkelijke vestigingsplek. Bij opgravingen zijn archeologische resten aangetroffen uit de Steentijd, waaronder fragmenten van bijlen en pijlspitsen en aardewerk van Trechterbekercultuur.

“Hier vind je verrassend erfgoed, waaronder het provinciaal verzetsmonument Overijssel uit 1953.”
Evert Dijk, Terreinbeheerder Markelose Berg
Verzetsmonument Markelose Berg
Verzetsmonument  Foto Nico Kloek
Onderduikershol, Nico Kloek

Verrassend erfgoed

Mede door de strategische ligging van de Markelose Berg is hier tijdens de Tweede Wereldoorlog veel gebeurd. Het is dan ook niet toevallig dat juist op deze plek een oorlogsmonument is gevestigd. Het Provinciaal Verzetsmonument Overijssel, op de top van de Markelose Berg en de twee oude boomgaarden nemen je mee terug naar vroegere tijden. Kunstenaar Titus Leeser (1903 - 1996) wilde met zijn ontwerp verzetsstrijders en hun gevallen kameraden eren. Het monument stamt uit het jaar 1953 en bestaat uit drie grote zuilen van natuursteen. Een bijzondere plek om te bezoeken die recent is opgeknapt, waarbij de in het oog springende toegangspoorten tot het monument zijn vernieuwd.

Wandelaar, Markelose Berg

Help mee de Markelose Berg te beschermen

Help mee

Ontdek de Markelose Berg

Er zijn geen vaste wandelroutes maar het gebied leent zich uitstekend voor het maken van een ommetje, iets dat door veel omwonenden actief wordt gedaan. Ontdek tijdens een ommetje de rijke geschiedenis van de Markelose Berg. Vanaf verschillende punten op de berg geniet je van een schitterend uitzicht over de Es. Neem even tijd om even stil te staan bij het unieke verzetsmonument.

Schaapskooi Markelo

Samenwerking met Maarkels Landschap

Stichting Maarkels Landschap, opgericht in 2002, streeft naar het behoud van landschap en streekeigen bebouwing. Lokale initiatieven worden erg gestimuleerd, waarbij de focus ligt op versterking van streekeigen erf, bouw en landschap. Samen met het Maarkels Landschap hebben wij een project uitgevoerd, waarbij een schaapskooi en een hooiberg in ere zijn hersteld. Deze ontdek je tijdens de routes uit onze wandel- en fietsroute-app.

Eropuit

Steun het Natuurfonds!

Maak Overijssel groener en gezonder. Al vanaf €7,50 bescherm jij één vierkante meter natuur.

Help mee!