Opkomst en ondergang van Landgoed de Eversberg

Een boek van Jan Lohuis over de eeuwenlange geschiedenis van dit huis en zijn landerijen in de marke Notter!

Meer info over de Eversberg?
Foto: Henny de Joode

Over de eeuwenlange geschiedenis van huis De Eversberg en zijn landerijen in de marke Notter heeft Jan Lohuis een boeiend boek samengesteld. In dit boek besteedt hij aandacht aan de geschiedenis van het landgoed, maar staat daarbij ook stil bij de lange reeks eigenaren. Je komt meer te weten over:

  • De positie van de eigenaren in de gewestelijke politiek;
  • De militaire carrières;
  • De invloed tijdens vergaderingen van de Marke Notter;
  • Het aankopen van gronden na de afschaffing van de genoemde marke;
  • De bouw van pachtboerderijen;
  • De spelregels waaraan pachters zich hebben te houden.

Hun manier van leven in beeld
Als lezer krijg je een veelheid van informatie aangereikt, die weergeeft hoe de diverse families in de loop van de eeuwen economisch het hoofd boven water hielden, maar soms ook door wanbeleid gedwongen waren delen van het landgoed te verkopen. Advertenties, veilinglijsten, kopers en opbrengsten geven ons een prachtig kijkje (en soms ook inzicht) in de sociaaleconomische omstandigheden. Ook alle voorwerpen die de elite destijds in huis hadden, leren ons het nodige over hun manier van leven. Van salon tot stal, van bibliotheek tot bouwhuis, ieder aanwezig ‘ding’ wordt in het boek benoemd. Dat geldt ook voor de aanwezige bomen, de gewassen en de grootte van de percelen en de gereedschappen om één en ander te kunnen bewerken.

Verschillende eigenaren
In het boek wordt veel aandacht besteed aan de families die in de loop van de tijd de boerderijen van landgoed De Eversberg hebben bewoond, zowel pachters als latere eigenaren. Een ware verrijking vormen de volledig uitgewerkte stambomen van elke familie. Voor de ware liefhebber beslist een must.

Op zoek naar een origineel en interessant (kerst)cadeau? Je bestelt hem hier!

Landgoed Eversberg

Steun Landschap Overijssel

Overijssel is een schitterende en afwisselende provincie. Van de natuur kun je altijd genieten. Zelfs als je in de stad woont is natuur dichtbij. Dat is niet vanzelfsprekend, daar werken duizenden mensen hard aan, vaak met onze hulp. Samen maken we Overijssel mooier. Help je ons mee?