De achtertuin van Ria Flierman en Jacobijn Donkers

Zandstuve, foto: Nico Kloek

Tekst: Suzanne van Gaale

Ria Flierman en Jacobijn Donkers zijn al ruim twintig jaar actief op de heide van De Zandstuve. Een klein natuurgebied tussen Den Ham en Vroomshoop. De dames zijn trots op ‘hun’ stukje hei. “Het is dankbaar werk. Zo kunnen we de heide hier behouden.”

Als Ria en Jacobijn samen met hun vrijwilligersclub aan het werk zijn op de hei, gaat de vlag uit. Letterlijk, want ze hangen traditiegetrouw de vlag van Landschap Overijssel uit. “Dan weten wandelaars meteen waarom we daar op de heide bezig zijn,” vertelt Ria. Samen met Jacobijn en nog zo’n tien andere vrijwilligers en natuurliefhebbers onderhoudt ze al meer dan twintig jaar de twee heideveldjes in het bos van De Zandstuve. “We zijn ooit begonnen als Natuurvriendengroep. Die is destijds opgegaan in de lokale IVN. IVN Den Ham/Vroomshoop bestaat niet meer, maar wij zijn als clubje doorgegaan. Mijn man Hans was de coördinator. Toen hij enkele jaren geleden overleed, heb ik het voortgezet en nu werken we samen met Landschap Overijssel.

Samen hebben we een doel, namelijk zorgen dat de heide hier behouden blijft.
Ria Flierman

Van september tot maart zijn Ria en Jacobijn met hun collega-vrijwilligers te vinden op de heide. Jacobijn: “We zijn hier twee keer per maand, één keer op de zaterdagochtend en één keer op de donderdagochtend. Naast samen bezig zijn op de hei maken we ook tijd voor een kop koffie met koek, want er is altijd wel iemand die wat lekkers mee heeft. En op de zaterdagen eten we altijd erwtensoep. De saamhorigheid is heel belangrijk. Samen hebben we een doel, namelijk zorgen dat de heide hier behouden blijft. Zouden we dit werk niet doen, dan verdwijnt de heide.” Al pratende, trekt Jacobijn er meteen een aantal jonge dennetjes uit. “Kijk, zo snel groeit het hier als we er niet zijn.”

Dit artikel werd geschreven voor het september-magazine van Natuurlijk Overijssel. Lees het volledige artikel via onderstaande link.

Ria en Jacobijn
Zandstuve, Nico Kloek

Steun Landschap Overijssel

Overijssel is een schitterende en afwisselende provincie. Van de natuur kun je altijd genieten. Zelfs als je in de stad woont is natuur dichtbij. Dat is niet vanzelfsprekend, daar werken duizenden mensen hard aan, vaak met onze hulp. Samen maken we Overijssel mooier. Help je ons mee?