Nieuws

Bijzondere vondst op bijzondere poep

Kringloop van mest
N 52° 29.556' E 006° 12.077'

Een hele bijzondere ontdekking op de Manderheide: harige kortschildkevers op de uitwerpselen van de heidekoeien. Een soort dat alleen wordt gevonden op 100% natuurlijke mest. Een ontdekking die vraagt om uitleg!

Natuurlijke maaiers

De heidekoe is een uniek en zeldzaam runderras. Meerdere heidekoeien worden ingezet als natuurlijke maaiers en helpen met het beheer van de heide op de Manderheide. Ze lopen het hele jaar in het gebied en bepalen zelf wat ze eten. Dit zorgt voor belangrijke natuurlijke processen. Ze zorgen lokaal voor bemesting, nemen zaden van planten mee in hun vacht en zorgen zo voor verspreiding van plantensoorten.

Unieke waarneming

Beheerder Rick Staudt en collega Quinten Pellegrom waren enorm verrast toen zij tijdens een bezoek aan de Manderheide een zeldzame vondst deden. Op de uitwerpselen van de heidekoeien zagen zij diverse harige kortschildkevers. Dit type kever is een zeldzaam soort in Nederland. Er zijn slechts 54 waarnemingen in totaal, die alleen gevonden wordt op 100% natuurlijke mest van grote dieren zoals paarden en koeien. Plekken met extensieve begrazing, zoals de Manderheide, zijn daarvoor ideaal. Het was de eerste ontmoeting!

stront met kever klein

Drol als jachtterrein

Cruciaal voor deze kever is dat de mest van de heidekoeien schoon is. Het is daarom een soort dat alleen wordt gevonden op 100% natuurlijke mest. Heidekoeienpoep is ontzettend rijk voor veel insecten, waardoor er heel wat te jagen valt voor deze roofkever. Zijn specialiteit? Mest- en aaskevers verschalken.

Heidekoe op de Manderheide
Heidekoe op de Manderheide  Foto Margot Schulte
Steun het Natuurfonds!

Maak Overijssel groener en gezonder. Al vanaf €7,50 bescherm jij één vierkante meter natuur.

Help mee!