Droogte ook in de winter nog te merken bij de Bergvennen in Lattrop

In Tubantia verscheen 2 januari helder artikel over de Bergvennen en de gevolgen van de droogte van de afgelopen 2 jaren voor het gebied.

Bergvennen, foto Ruud Ploeg

Droogte ook in de winter nog te merken bij de Bergvennen in Lattrop

LATTROP - Na 2018 was ook 2019 een extreem droog jaar. Dat was goed te merken in de Bergvennen, bij Lattrop. Eén van die vennen kwam voor het eerst compleet droog te staan. Wat zijn de gevolgen?

Laurien van Ulzen

Wandelend langs de vennen, pakt terreinbeheerder Rick Staudt van Landschap Overijssel een verdwaalde ijshockeypuck uit de bosjes. „Die zal wel van vorig jaar zijn, toen er werd geschaatst”, zegt hij en hij stopt de puck in zijn zak. Of er deze winter weer geschaatst kan worden? „Als het gaat vriezen wel, ja.” Aan de waterstand zal het in elk geval niet liggen. De vennen zijn nog niet op peil, maar door de vele regen die de afgelopen maanden is gevallen, is er toch nog een aardig wateroppervlak.

Compleet droog

Als je de vennen zo ziet, zou je haast niet zeggen dat deze afgelopen zomer bijna compleet droog stonden. Toch was dat wel het geval. En de vennen mogen nu dan weer aardig vol lijken, het is nog lang niet wat het zijn moet. Staudt wijst naar één van de vennen. „Zie je die gele rand langs het water? Dat is de oeverzone die normaal rond deze tijd onder water zou moeten staan.”

Een tijdje geleden was die rand nog veel groter, vertelt Staudt. Maar vanwege de vele regenval van de afgelopen weken, trekt het waterpeil weer wat aan. Staudt haalt wat papieren grafiekjes uit zijn zak. „Normaal gesproken zou er rond deze tijd, tussen 1 september en 1 december, 200 millimeter regen vallen. Dat lag in 2018 op slechts 100 millimeter. Dat was echt een heel droog jaar.” Opvallend genoeg lag de hoeveelheid water in diezelfde periode in 2019 een stuk hoger: 300 millimeter.

Niet ineens verholpen

Daarmee lijkt de achterstand weer ingehaald, maar dat is zeker niet het geval, legt de beheerder uit. Want met een paar fikse regenbuien is het probleem niet ineens verholpen. „Het is natuurlijk mooi dat er zoveel regen valt, maar je wilt dat het geleidelijk gebeurt, zodat je het water ook langer kunt vasthouden in de bodem. Het gaat erom dat die voorraad weer aangevuld wordt.”

Want uiteindelijk is het grondwater nodig om de aanwezige planten te kunnen voeden. „Het regenwater dat nu in de vennen ligt, heeft een hoge zuurgraad en is daarom niet voedzaam. Dat regenwater moet eerst een tijdje, ongeveer een jaar, in de bodem zitten, om mineralen op te kunnen nemen. Pas dan is het voedzaam. Maar dan moet er ook nog eens genoeg regen vallen, want anders komt het grondwater niet omhoog en kunnen de planten zich er alsnog niet mee voeden.”

Waterlobelia

Hij wijst naar de waterlobelia’s, de zeldzame plant waar de Bergvennen één van de belangrijkste groeiplekken voor is binnen Europa. „Ze zijn er nog wel, maar je ziet dat het er minder worden. De grens schuift op, omdat de oeverzones langer droogstaan. En de lobelia’s zijn eigenlijk een indicator voor de waterkwaliteit. Als je ziet dat het er minder worden, weet je: hier is iets aan de hand.”

Volgens Staudt is het zaak om manieren te vinden om water langer vast te houden. „We zijn in Nederland heel goed in het tegenhouden van water en het snel afvoeren ervan. Daar is ons land compleet op ingericht. Waterbeheersing is echt ons ding. Maar water vasthouden, dat is nieuw.”

Afkoppelen

En dat water vasthouden, dat begint al bij de burger zelf, in de achtertuin. „Het afkoppelen van regenwater, het vergroenen van de tuin, dat soort dingen. Uiteindelijk komt dat water allemaal terecht in dezelfde bodem. En dat is beter dan dat het meteen afgevoerd wordt naar de rivier. Want dan ben je dat water voorgoed kwijt.”

bron: Tubantia, 2 januari 2020

Steun Landschap Overijssel

Overijssel is een schitterende en afwisselende provincie. Van de natuur kun je altijd genieten. Zelfs als je in de stad woont is natuur dichtbij. Dat is niet vanzelfsprekend, daar werken duizenden mensen hard aan, vaak met onze hulp. Samen maken we Overijssel mooier. Help je ons mee?