Door geweldige resultaten nieuw zingevend programma in de natuur

Hoe fijn is het om buiten bezig te zijn! Het is bewezen en ook gevoelsmatig weten we natuurlijk allang dat buitenlucht goed voor ons is. Het neemt de stress weg en heeft een positief effect op de mentale gezondheid. Door deze geweldige resultaten starten Landschap Overijssel en Carintreggeland in februari met een nieuw zingevend programma in de natuur in Bornerbroek.

Erve Peeze - Nico Kloek

Hoe fijn is het om buiten bezig te zijn! Het is bewezen en ook gevoelsmatig weten we natuurlijk allang dat buitenlucht goed voor ons is. Het neemt de stress weg en heeft een positief effect op de mentale gezondheid. Uit onderzoeken blijkt dat op lange termijn de gezondheid en het welzijn verbeteren. Vanzelfsprekend heeft de natuur hetzelfde effect op cliënten met (beginnende) dementie. Dit blijkt uit resultaten met Zorgend Landschap Hof Espelo. Hier is drie jaar lang een dagprogramma aangeboden aan mensen met geheugenproblemen. Deze deelnemers gaven aan zich echt gelukkiger en fitter te voelen en dus baat te hebben bij deze aanpak. Door deze geweldige resultaten starten Landschap Overijssel en Carintreggeland in februari met een nieuw zingevend programma in de natuur in Bornerbroek.

Erve Peeze

Doordat de resultaten zo positief zijn, starten we in Bornerbroek per februari aanstaande een tweede dagprogramma in de natuur. Deze dagvoorziening rond Erve Peeze heeft ook als doel om mensen te reactiveren en stimuleren ten gunste van toename in zelfredzaamheid. Waar Hof Espelo met haar deelnemers met name actief bezig is in het bos en op de hei, richt Erve Peeze zich op werkzaamheden rond nieuwe natuur langs het water van “De Doorbraak’ en de wei. Naar ieders mogelijkheden wordt er waardevol werk verzet, zoals licht snoeiwerk en weghalen van niet gewenste begroeiing. En naast het werk geniet men van de natuur en van de verhalen van elkaar.

Wie kunnen deelnemen?

Cliënten uit heel Twente met een WMO, WLZ of een pgb-indicatie kunnen hier genieten van het werken in de natuur. De groep bestaat voornamelijk uit de ouder wordende mens met cognitieve problemen. Hierbij valt te denken aan dementieverschijnselen op jongere leeftijd. Ook deelnemers met depressiviteit of andere ziektebeelden vinden in het Zorgend Landschap het geluksgevoel en de bijkomende positieve effecten die ‘licht, lucht, beweging en interactie’ met zich meebrengen. Vanwege het (lichte) werk in de natuur is het wel belangrijk dat deelnemers in staat zijn om licht werk uit te voeren.

Wat is Zorgend Landschap

Zorgend landschap is een samenwerking tussen Carintreggeland (zorg) en Landschap Overijssel (landschap en natuur). Dit is gestart op landgoed ‘Hof Espelo’ tussen Hengelo en Enschede.

Ruimte voor deelnemers die graag in de natuur bezig zijn!

Kent u iemand met dementieverschijnselen, depressiviteit of andere ziektebeelden die graag buiten in de natuur bezig is? En die baat heeft bij reactivering en stimulering waardoor hij of zij langer zelfstandiger kan functioneren? Meld hem of haar dan aan! Er is nú nog plek voor deelnemers. Natuurlijk kan men een dag meelopen om zelf te ervaren of dit bevalt. Stuur een mail aan zorgendlandschap@carintreggeland.nl. Dan wordt er contact opgenomen om te kijken wat mogelijk is.

Meer weten over Zorgend Landschap?

Klik hier