Fruitpersdagen bij Landschap Overijssel

Fruitpersdagen bij Landschap Overijssel- foto Bert-René Brinkman

Landschap Overijssel verzorgt het komende najaar weer twee Fruitpersdagen waar particulieren het fruit van hun eigen bomen tot sap kunnen laten persen. Vanaf 75 kilo appels en peren kun je al bij de mobiele fruitpers terecht en ga je met heerlijke pakken fruitsap weer naar huis. Woensdag 29 september 2021 komt de fruitpers bij bezoekerscentrum Dal van de Mosbeek in Mander. Zondag 10 oktober is de fruitpers aanwezig bij bezoekerscentrum De Wheem in Balkbrug.

Al bestaat een boomgaard maar uit een paar fruitbomen, er is al snel meer fruit dan jezelf, je familie en de buren kunnen verwerken. Een goede mogelijkheid is dan om het fruit, de appels en peren of druiven, te laten persen tot vers sap. De Huiskamp Sapmobiel uit Welsum is deze dag aanwezig. Dit is een grote fruitpers, gemonteerd op een aanhanger. Hierdoor kan het fruit ter plekke geperst worden. Het sap kan direct meegenomen worden in pakken van 5 liter. Deze zijn ongeopend twee jaar houdbaar. Geopend is het sap ongeveer twee maanden houdbaar.

Van belang is dat we het aantal kilo’s weten dat je wilt laten persen. Een rekenhulp daarbij is dat er 5-6 appels in een kilo gaan. Een ouderwetse fruitkist bevat 25 kilo. Na aanmelding krijg je in de week voorafgaand aan de fruitpersdag de tijd door wanneer je verwacht wordt. Dit om de wachttijden zo veel mogelijk te beperken. De tijd zal in principe tussen 09:00 en 18:00 uur zijn.

Aanmeldingen boven de 75 kg krijgen gegarandeerd het sap van hun eigen fruit. Daaronder kan het fruit gecombineerd worden om tot een voldoende hoeveelheid te komen om te persen. Uiteraard kun je prima appels, peren en druiven door elkaar heen laten persen tot een heerlijke vruchtensap. Afhankelijk van het soort kan een opbrengst van 70 liter sap per 100 kilo fruit gehaald worden. Het persen kost 5,50 euro per 5 liter sap, als vergoeding voor het persen en de verpakking. Daarnaast vragen we een vrijwillige vergoeding van 10% van de persing in pakken sap.

Bewaartips

  • Pluk de vruchten onrijper dan wanneer ze direct verwerkt zouden worden.
  • Bewaar alleen gave en gezonde vruchten. Leg de aller dikste vruchten apart, want die kunnen minder lang bewaard worden.
  • Bewaar geen fruit met korte bewaarduur in de buurt van fruit met lange bewaarduur. Rijpend fruit geeft het rijpingsgas ethyleen af. Daardoor zullen de andere appels en peren versneld rijp worden.
  • Gebruik lage schone kistjes om de vruchten te bewaren. Zet de kistjes op stapels en laat onder de onderste kist een ventilatieruimte van ca. 10 -15 cm.
  • Bewaar de vruchten in een donkere, niet te droge en geventileerde ruimte. Voor appels is de ideale bewaartemperatuur 4-5°C en voor peren is dit 0-1°C. Kleine hoeveelheden kunnen in een koelkast worden bewaard.
  • Hou de luchtvochtigheid tamelijk hoog door de vloer af en toe nat te maken. Bij een te droge lucht gaan de vruchten rimpelen.
  • Haal wekelijks te rijpe en rotte vruchten weg.


Praktische informatie:
Er worden 2 dagen georganiseerd, zie onderstaande informatie. Aanmelden voor één van deze twee data is noodzakelijk en kan door een mail te sturen naar louiset.vos@landschapoverijssel.nl. Vermeld je naam en je mobiele telefoonnummer, de datum waarop je wilt komen en met hoeveel kilo fruit. Je ontvangt van ons een bevestiging en een tijdstip waarop we je bij de fruitpers verwachten.

  • 29 september Bezoekerscentrum Dal van de Mosbeek, Mander
  • 10 oktober Bezoekerscentrum De Wheem, Balkbrug


Steun Landschap Overijssel

Overijssel is een schitterende en afwisselende provincie. Van de natuur kun je altijd genieten. Zelfs als je in de stad woont is natuur dichtbij. Dat is niet vanzelfsprekend, daar werken duizenden mensen hard aan, vaak met onze hulp. Samen maken we Overijssel mooier. Help je ons mee?