Kudde geiten onderhoudt heide in Beerze

Fotograaf: Jan Werndly

Tekst: Max De Krijger

Geen schapen, maar landgeiten begrazen momenteel de heide in Beerze. Het is een pilot van Landschap Overijssel. Op een natuurlijke manier kunnen zij de bebossing van open stukken tegengaan. De geiten halen niet alleen begroeiing op de heide weg, ze poepen ook links en rechts.

De dieren laten er geen gras over groeien, ze vreten alsof ze dagenlang geen eten hebben gehad. Berken worden verslonden en kapotgetrokken en ook de vuilboom en vogelkers moeten eraan geloven. "Ja, ze eten veel op een dag”, vertelt Ida Bannink terwijl ze tussen de kudde door loopt. "Gisteren stonden ze nog vol blad, nu zijn zelfs de vogelkersen helemaal geschild, met de hoorn halen ze alles eraf. Morgen moeten we ze daarom naar een plek ernaast brengen. En we letten er wel op dat ze geen jeneverbessen opvreten, maar dat doen ze in principe ook niet.” Ze controleert het mobiele hekwerk waar stroom op staat. "Het hek is voorzien van extra palen zodat het voor de wolf moeilijker wordt om eronderdoor te kruipen. Gelukkig hebben we daar nog geen ervaring mee”, vertelt ze.

Verschillende soorten en gebieden
Nieuwsgierig komt de kudde naar haar toe. Ida heeft met haar man Wim het bedrijf Natuurbegrazing Bannink. Vanuit Bergentheim laten ze hun kuddes los in verschillende natuurgebieden, waaronder hier in Overijssel: in Beerze lopen nu 70 landgeiten. Bannink heeft al langer contact met Landschap Overijssel, met de vraag of de geiten los mogen gaan in hun natuurgebieden. Dit jaar kregen ze plotseling groen licht. "Het is voor ons een experiment om met geiten te werken, zij halen meer berken en andere boompjes weg dan schapen." Vertelt terreinbeheerder Evert Dijk van Landschap Overijssel. "Op de Lemelerberg hebben we al een vaste kudde schapen en dat blijft zo. Hier in Beerze is de opgroei te groot voor schapen, daarom proberen we het nu met geiten. Op een natuurlijke manier kunnen zij de bebossing van open stukken tegengaan. En ze halen niet alleen de begroeiing op de heide weg, ze poepen ook links en rechts.”

Het is voor ons een experiment om met geiten te werken, zij halen meer berken en andere boompjes weg dan schapen.
Evert Dijk, Terreinbeheerder
Herder en haar kudde, Jan Werndly
Fotograaf: Jan Werndly

Gekapte bossen
De dieren blijven hier lopen tot de vorst eraan komt. Dan hebben de boompjes onvoldoende voedingswaarde voor de geiten. Evert Dijk staat open voor een vervolg op de aanwezigheid van de geiten op de heide volgend jaar. Hij noemt de onlangs gekapte bossen richting Mariënberg als optie. "Het liefst een geschepende kudde natuurlijk, of zoals hier zonder herder. Maar het is beide mooi, want het geeft reuring.”

Steun Landschap Overijssel

Overijssel is een schitterende en afwisselende provincie. Van de natuur kun je altijd genieten. Zelfs als je in de stad woont is natuur dichtbij. Dat is niet vanzelfsprekend, daar werken duizenden mensen hard aan, vaak met onze hulp. Samen maken we Overijssel mooier. Help je ons mee?