Het Groene Oosten

Een snelweg voor egels, ruimte voor de Vecht en een tweede leven voor weesfietsen.

De serie Het Groene Oosten brengt innovatieve en duurzame projecten en initiatieven uit de regio voor het voetlicht. Serieuze vraagstukken over energieverbruik, klimaatadaptatie, bio-energie, recycling, windmolens, waterstof, landbouw en de natuur komen ook aan bod.

Ruimte voor de Vecht
In aflevering twee is André in het gebied Karshoek-Stegeren bij de Vecht. De rivier wordt hier opnieuw ingericht met nieuwe meanders en natuurvriendelijke oevers. In de vorige eeuw is de Vecht rechtgetrokken en zijn er stuwen geplaatst. Door de veranderende weersomstandigheden met droge zomers en vaker kans op een hevige, lokale regenbui, moet de rechte Vecht weer worden hersteld en meer ruimte krijgen om droge voeten te blijven houden en de biodiversiteit te verhogen. Dit gebeurt vanuit het programma Ruimte voor de Vecht waar diverse partijen zoals het Waterschap en Staatsbosbeheer samenwerken.

Vlogger Anne-Jan maakt egelsnelweg
Ook in deze aflevering weer een jonge Groene Vlogger die graag een tip met je deelt. Anne-Jan laat zien hoe je een egelsnelweg maakt. Door de vele schuttingen en dichte heggen in onze tuinen heeft de egel nog weinig plek om veilig van tuin tot tuin op zoek te gaan naar water, voedsel of een schuilplaats. Sinds midden jaren ‘90 is de populatie met meer dan 50 procent afgenomen. Vandaar de oproep om dit nuttige beestje te helpen. Wist je dat de egel goed is in het bestrijden van slakken in je tuin?

Weesfietsen krijgen tweede leven
Jaarlijks worden duizenden fietsen achtergelaten en opgehaald door de Algemene Fiets Afhandel Centrale in Zwolle (AFAC). Meer dan 50% van deze afgedankte fietsen worden vernietigd of verscheept over zee. Deze weesfietsen krijgen nu een tweede leven dankzij de sociale werkplaats DOCK24 en de startup Roestug. Elk oud barrel kan worden omgetoverd tot een betrouwbare stalen ros.

Bekijk de uitzending
Op dinsdag 23 november en zaterdag 27 november is Het Groene Oosten vanaf 17.40 uur elk uur te zien op RTV Oost. Ook online via www.hetgroeneoosten.nl en het YouTube-kanaal van Het Groene Oosten is de serie te volgen en aanvullende informatie te vinden. Weet jij nog een leuk onderwerp waar wij absoluut aandacht aan moeten besteden in de serie of ben jij een Groene Vlogger? Laat het ons vooral weten: hetgroeneoosten@beleefmedia.nl

Groene vlogger Anne Jan
Meer ruimte voor de Vecht

Steun Landschap Overijssel

Overijssel is een schitterende en afwisselende provincie. Van de natuur kun je altijd genieten. Zelfs als je in de stad woont is natuur dichtbij. Dat is niet vanzelfsprekend, daar werken duizenden mensen hard aan, vaak met onze hulp. Samen maken we Overijssel mooier. Help je ons mee?