Een voorbeeldlocatie van een natuurvriendelijk erf!

Op bezoek bij een erf in Oudleusen!

Erf in Reestdal, foto: David de Graaf

Onlangs bracht onze adviseur Natuur- en Landschapsbeheer Geert Schoemakers een bezoek aan een erf in Oudleusen. Dit deed hij voor het project ‘Groene verbinding tussen Reest en Vecht’. In dit project worden aanpassingen gedaan, om het erf geschikt te maken voor vogels zoals de steenuil, ringmus, grauwe vliegenvanger en boerenzwaluw. Aanpassingen aan het erf zijn bijvoorbeeld het aanleggen van streekeigen heggen, aanplant van bosjes of fruitbomen en het plaatsen van nestkasten.

Eigenaar gaat op eigen initiatief aan de slag
Wat Geert daar zag overtrof al zijn verwachtingen. Terwijl er aan de voorzijde van het erf nog niets zichtbaar was, was de achterzijde compleet ingericht! De eigenaar van dit erf heeft op eigen initiatief een poel gegraven, langs de randen inheemse struiken aangeplant, een bloemenweide ingezaaid (die aan de hand van de sinus maaimethode wordt onderhouden) en (fruit)bomen geplant. Daarnaast is er gedacht aan het plaatsen van kleine elementen waar een groot aantal insecten baat bij hebben. Denk hierbij aan takkenrillen, een stenen- en houtstapel en vergeet vooral niet het fantastische zelfgemaakte insectenhotel dat te zien is op onderstaande foto. Dit erf in Oudleusen is zonder twijfel echt een voorbeeldlocatie!

Geïnteresseerd?
Ben je geïnteresseerd in deelname aan het soortbeschermingsproject in de omgeving van IJhorst, Vinkenbuurt en Oudleusen? Lees hier het gehele artikel of neem dan contact op met Geert Schoemakers, adviseur Natuur en Landschapsbeheer via:geert.schoemakers@landschapoverijssel.nl of 06–57999258

Insectenhotel Oudleusen, Foto: Geert Schoemakers
Natuurerf Oudleusen, Foto: Geert Schoemakers