Het Heideblauwtje

Het Boetelerveld is het ideale leefgebied voor deze mooie verschijning!

Heideblauwtje: Mark Zekhuis

Het heideblauwtje

Open plekken in de heide geven ruimte aan bloemen en kruiden om te groeien. De bodem in het Boetelerveld is leemrijk en mede hierdoor een aantrekkelijk gebied voor insecten, zo ook voor het heideblauwtje. Leemrijk wil zeggen dat er relatief veel mineralen in de grond zitten. De kruiden en insecten die in dit gebied groeien hebben mineralen nodig om hun pantsers te kunnen aanmaken.

Het heideblauwtje profiteert van de structuurrijke afwisselende heide vegetatie, robuustheid en waterhuishouding in het Boetelerveld. Deze blauwgekleurde vlinder is namelijk erg afhankelijk van de afwisseling en structuur van heide en doet het daarom goed in een gebied met jonge-, oude- en natte heide, een stukje kaal zand en her en der een berk.

In de vliegtijd kan je op geschikte plekken omringd worden door wolken van heideblauwtjes die voor je uit of van je wegvliegen.
Michiel Poolman, Ecoloog Boetelerveld

Steun onze Regge actie!

Met de aanleg van kruidige kernen stimuleren we de biodiversiteit in het Reggedal én wordt het gebied door alle kleurrijke bloemen een lust voor het oog.