De authentieke hooiberg in Markelo

Het herstel van klein erfgoed

Klein erfgoed vertelt vaak veel over de geschiedenis van een plek. Landschap Overijssel en Monumentenwacht werken samen om dit erfgoed te herstellen en onder de aandacht te brengen. Een van de herstelprojecten is een authentieke hooiberg in Markelo.

Kleinschalig, agrarisch cultuurlandschap
Zo wordt een landschap met bijvoorbeeld kleine akkertjes, knotwilgen, hakhoutbosjes, houtwallen en singels genoemd. Niet alleen dieren en planten voelen zich prettig in zo'n ‘beschut’ landschap, ook voor bewoners heeft zo’n gebied grote natuurwaarde. In Markelo vind je dit soort landschap. Wanneer je het huidige landschap vergelijkt met historische kaarten, valt op dat veel kleine landschapselementen, zoals hooibergen, schaapskooien en schöppes (schuren), zijn verdwenen. En dat is jammer; het zijn vaak mooie, karakteristieke objecten in het landschap en als deze verdwijnen gaat ook het verhaal achter deze elementen verloren.

Herstel authetieke 'sporenkap'
Gelukkig zijn er in Markelo nog verschillende hooibergen aanwezig. Een daarvan is een hooiberg uit de eerste helft van de 20e eeuw op het erf van de boerderij aan de Hogedijk 12. Het betreft een authentieke hooiberg met een draagconstructie die bestaat uit vier eiken roeden en een 'tasvloer' waar de hooi wordt opgetast. De kap is van naaldhout en met riet bedekt. We noemen het een 'sporenkap'; volgens traditionele methode zijn wilgentwijgen aangebracht op rietlatten. Herstelmaatregelen die worden uitgevoerd zijn o.a. het funderen en stabiliseren van de hooiberg, het aanbrengen van dragende wanden en het bestrijden van houtworm. Ook wordt de rietbedekking van de kap vernieuwd.

Route langs hooiberg
Benieuwd naar de hooiberg? Op de schaapskooi-route in Markelo ligt een lijntje naar de hooiberg.

Bekijk de route hier

Dit project is mede mogelijk gemaakt met financiële bijdragen van: Nationale Postcode Loterij, PBCF, Provincie Overijssel en gemeente Hof van Twente.

Authentieke sporenkap hooiberg

Steun Landschap Overijssel

Overijssel is een schitterende en afwisselende provincie. Van de natuur kun je altijd genieten. Zelfs als je in de stad woont is natuur dichtbij. Dat is niet vanzelfsprekend, daar werken duizenden mensen hard aan, vaak met onze hulp. Samen maken we Overijssel mooier. Help je ons mee?