Kinderdagverblijf Zwolle wint Groene Twinkeling 2019

Nijverdal – Tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst de Groene Twinkeling is de bijhorende award uitgereikt aan kinderdagverblijf ’t Werkel uit Zwolle. Het bedrijf, gevestigd in de wijk Stadshagen, wint de biodiversiteitprijs omdat zij kinderen laat groeien in rust, ruimte en natuur. Natuurbeleving bevordert het welzijn en de gezondheid van kinderen. Daarnaast draagt het later bij aan volwassenen die geven om natuur en die dat in hun verdere leven met zich meedragen. De jury noemt ’t Werkel een groot voorbeeld voor alle kinderdagverblijven in Nederland.

Kinderen van 0 tot 13 jaar leren bij ‘t Werkel het belang van de kringloop en worden zoveel mogelijk uit gedaagd buiten te spelen in de grote avontuurlijke natuurtuin waar ze mogen klimmen in bomen, slepen met takken, zich verstoppen in bosjes, hutten kunnen bouwen en spelen met modder. In de moestuin planten en oogsten de kinderen verschillende groentesoorten passend bij het seizoen. Bijen, vlinders, kippen en konijnen spelen daarbij een rol. Niet alleen appels en bramen maar ook brandnetels worden geplukt waar weer soep van wordt gemaakt en samen gegeten. Regelmatig zijn de kleine onderzoekertjes te vinden bij het water uit de sloot of in het bos met een zoekkaart om te kijken wat er beweegt en leeft. Ook maakt ‘Werkel uitsluitend gebruik van biologische producten en zoveel mogelijk gerecyclede materialen.

Jeugd heeft de toekomst

Oprichtster van ‘t Werkel Mariëlle Hettinga ontvangt de prijs en felicitaties van Ron van Gent, directeur van het regionale ondernemersnetwerk NNO-NCW Midden. Ze is verheugd: “Deze prijs betekent veel voor ons, het is de erkenning en waardering van hoe wij ons werk doen. Veel kinderen komen nog maar weinig buiten. Terwijl we weten uit onderzoek dat een natuurlijke buitenruimte een positief effect heeft op de ontwikkeling van het jonge kind. Het uitdragen van het belang van de natuur en haar biodiversiteit is verankerd in ons werken. Dat proberen wij de kinderen spelenderwijs bij te brengen.”

Samenwerkingen

Jaarlijks zijn de kinderen van ’t Werkel van de partij bij de landelijke Natuurwerkdag en Earthday met activiteiten in de natuur die bijdragen aan de biodiversiteit en het opschonen van de natuur. Ook is ’t Werkel partner van de Tiny Forrest in Zwolle. De kinderen helpen bomen te planten en het bos vrij te houden van afval. Het belang van verschillende bomen in een bos wordt meegegeven. Met zoekkaarten wordt ontdekt welke bomen er staan, welke dieren er leven.

Kanshebbers

Zestien ondernemers uit Overijssel stuurden een voordracht in om in aanmerking te komen voor de Groene Twinkeling Award. De twee andere kanshebbers waren Zuivelboerderij Erf 1 uit Kampen en biologisch dynamische bedrijf De Zonnehorst uit Punthorst.

Winnaars van de voorgaande jaren

2018: Bakkerij Slatman uit Hardenberg
2017: Jan Overesch, ecologische landbouw uit Raalte.
2016: Online warenhuis Wehkamp uit Zwolle.
2015: Unipro uit Haaksbergen, totaal aanbieder van vloersystemen.
2014: Vechtdal Hoeve uit Ommen combineert landbouw, natuur, recreatie, educatie èn koelinair.
2013: Afvalverwerkingsbedrijf Twence uit Twekkelo.
2012: Infraspecialist Roelofs B.V. uit Den Ham.

Bekijk hier de bedrijfsfilmpjes van de genomineerden

Steun Landschap Overijssel

Overijssel is een schitterende en afwisselende provincie. Van de natuur kun je altijd genieten. Zelfs als je in de stad woont is natuur dichtbij. Dat is niet vanzelfsprekend, daar werken duizenden mensen hard aan, vaak met onze hulp. Samen maken we Overijssel mooier. Help je ons mee?