Subsidie voor ‘Landgoederen van Textiel’

Landschap Overijssel ontvangt een ton subsidie voor het project ‘Landgoederen van Textiel’. De provinciale subsidie (regeling Verhaal van Overijssel) wordt gebruikt voor onderzoek, behoud en toegankelijkheid van landschapsparken met een textielachtergrond.

Landschap Overijssel ontvangt een ton subsidie voor het project ‘Landgoederen van Textiel’. De provinciale subsidie (regeling Verhaal van Overijssel) wordt gebruikt voor onderzoek, behoud en toegankelijkheid van landschapsparken met een textielachtergrond.

Textiel en landschap
Landschap Overijssel heeft acht landgoederen in beheer die een Twentse textielfabrikant als eigenaar hadden. De verwevenheid van de Twentse textielindustrie met het landschap is groot. Zo kochten verschillende textielfamilies vlak voor en na de Tweede Wereldoorlog restanten van ‘woeste gronden’ in Twente. Deze gronden werden ondergebracht in een stichting; de voorloper van stichting Landschap Overijssel. Daarnaast kwamen ‘textielgelden’ in het landschap terecht doordat textielfabrikanten buitenplaatsen kochten of stichten en bijbehorende landschapsparken lieten aanleggen.

Restauratie en reconstructie parken
De provinciale subsidie wordt gebruik voor studie naar de oorspronkelijke ontwerpen van de landschapsparken op de Lonnekerberg, Lonnekermeer, Hof Espelo en Smalenbroek (bij Enschede), Groot Holthuis (Deurningen), Teesinkbos (Boekelo), Lemelerberg Zuid (Ommen) en De Eversberg (Raalte). Ook wordt onderzocht welke landschapsparken toe zijn aan restauratie en waar het zinvol is om parkelementen, zoals een berceau of brug, te reconstrueren. De verwachting is dat het project eind 2021 is afgerond.

Het verhaal van het landschap
Landschap Overijssel zet zich in voor behoud van natuur en landschap en wil mensen inspireren om het landschap te beleven en de verwondering prikkelen: waarom ziet ons landschap eruit zoals het eruit ziet? Cultureel erfgoed, zoals een landschapspark, vertelt vaak veel over de geschiedenis van een plek. Via het project ‘Landgoederen van Textiel’ wil Landschap Overijssel dekennis over onze landschapsparken niet alleen verdiepen maar vooral ook delen met het publiek. Via bijvoorbeeld publicaties en wandel- en fietsroutes komen bezoekers meer te weten over de invloed van de textielindustrie op ons landschap, het ontwerp en de drijfveren van de landschapsarchitect en welke delen van het oorspronkelijke ontwerp je nu nog terug ziet in het landschap. Zo vertellen we op een toegankelijke en inspirerende manier het verhaal van ons landschap.

Interview met projectleider Martijn Horst
Onze erfgoedspecialist Martijn Horst legt aan 1twente uit wat we ermee gaan doen: Soundcloud 1twente

Landgoed de Eversberg, foto Loeki van Tweel
Landgoed Lonnekermeer, foto Ruud Ploeg
Landgoed Lonnekerberg met graf Blijdestein, foto Martijn Horst

Steun Landschap Overijssel

Overijssel is een schitterende en afwisselende provincie. Van de natuur kun je altijd genieten. Zelfs als je in de stad woont is natuur dichtbij. Dat is niet vanzelfsprekend, daar werken duizenden mensen hard aan, vaak met onze hulp. Samen maken we Overijssel mooier. Help je ons mee?