Landschapsbeheer en cultuurhistorie op NK Maaien met de zeis

Nico Kloek

Afgelopen zaterdag gingen 15 teams de strijd aan om de nationale titel ‘Maaien met de zeis’. Onder veel belangstelling van het toegestroomde publiek streden zij in het Friese Buitenpost om de gouden strekel én de eer. Er was een aparte finale voor de dames en de heren. Het Groningse damesteam werd kampioen. De finale bij de heren werd een noordelijk onderonsje. In de zeer spannende finale versloeg het team Fryslan Hartwerd nipt de twee sterke teams uit Groningen en Drenthe.

Het enthousiasme van alle deelnemers was weer groot. Ze straalden liefde voor en plezier met het maaien met de zeis uit. Leuk si dat ook steeds meer jonge mensen de zeis oppakken. De jury was weer lovend over het niveau van maaien dit jaar. ”De deelnemers maaien stuk voor stuk goed, daarom kijken we voor het toekennen van punten ook hoe het team als geheel maait. Zijn de bewegingen synchroon, wordt er op hetzelfde moment gestrekeld?”

Het gras stond er goed bij, dankzij de inspanning van Sipke Veenstra, eigenaar van het wedstrijdveld en zelf al vele jaren één van de deelnemers. Kortom, het NK maaien was een goede promotie voor het maaien met de zeis. Landschap Overijssel organiseerde, samen met Landschapsbeheer Flevoland en Landschapsbeheer Gelderland, dit NK ‘Maaien met de zeis’ voor de negende keer.

Maaien met de zeis is een prachtig ambacht dat je kunt leren. Jaarlijks geven we bij Landschap Overijssel een aantal cursussen waarbij je de kneepjes van het vak kunt leren en ook een zeis aan kunt schaffen en onder deskundige begeleiding op jou af leert stellen. Het maaien met de zeis is goed voor mens, plant en dier.

Steun Landschap Overijssel

Overijssel is een schitterende en afwisselende provincie. Van de natuur kun je altijd genieten. Zelfs als je in de stad woont is natuur dichtbij. Dat is niet vanzelfsprekend, daar werken duizenden mensen hard aan, vaak met onze hulp. Samen maken we Overijssel mooier. Help je ons mee?