Wie wint de Landschapsprijs 2018? Breng nu je stem uit!

Het landschap is van en voor ons allemaal. Maar dit betekent niet dat het landschap een vanzelfsprekendheid is. Het heeft lange termijn aandacht en onderhoud nodig. Gemeenten spelen hierin een grote rol omdat zij op lokaal niveau invloed hebben op ontwikkelingen in het landschap en op ontwikkelingen die van invloed zijn óp het landschap. Om hier aandacht voor te vragen en om gemeenten te stimuleren zich onderscheidend in te zetten, reikt Landschap Overijssel jaarlijks de Gemeentelijke Landschapsprijs uit. Dit jaar zijn drie gemeenten genomineerd voor deze prijs: Tubbergen, Twenterand en Wierden.

Stemmen

Inwoners kunnen hun stem uitbrengen op één van deze drie nominees. Dit kan op de site www.landschapoverijssel.nl/landschapsprijs2018. De stem van inwoners telt voor 40% mee en de doorslaggevende stem van de vakjury voor 60%. De vakjury bestaat uit een vertegenwoordiging vanuit Het Oversticht, de provincie, de winnende gemeente van vorig jaar (Steenwijkerland) en Landschap Overijssel. Deze jury beoordeelt de gemeenten onder meer op beleid, uitvoering en actuele onderwerpen als de bescherming van kleine landschapselementen en ecologisch bermbeheer. De Gemeentelijke Landschapsprijs wordt uitgereikt tijdens de Contactdag Gemeenten 2018 op donderdag 18 oktober. De prijs bestaat uit een lindeboom en een geldbedrag van vijfduizend euro en wordt mogelijk gemaakt door de Nationale Postcode Loterij.

De genomineerden

Eibert Jongsma, hoofd afdeling Landelijk Gebied: “We zijn trots op de gemeenten Tubbergen, Twenterand en Wierden. De keuze van de genomineerden was dit jaar niet gemakkelijk. We hebben uit vijf voordrachten de keuze tot deze drie genomineerden gemaakt. Deze gemeenten onderscheiden zich in het geven van uitvoering aan de instrumenten deskundigheid, beleid/borging en financiën. Een belangrijke drie-eenheid die binnen elke gemeente nodig is om het landschap te beschermen en ontwikkelen. Naast de binnengekomen voordrachten, ontvingen we ook een aantal signalen van gemeenten die aangeven dat ze vinden niet in aanmerking te komen voor de prijs, omdat ze weinig concreets hebben uitgevoerd voor het landschap. Dit is een vraagstuk dat ons bezig houdt. We moeten er met elkaar voor zorgen dat het landschap op de agenda blijft! Dit wordt dan ook onderwerp van gesprek de komende tijd en tijdens de Contactdag Gemeenten.”

De gemeente Wierden heeft een sterke deskundigheid op het gebied van landschap. Ze weten deze deskundigheid handig in te zetten om samen met haar inwoners een plus te behalen voor het landschap. De gemeente Tubbergen is sterk op het gebied van beleid en borging, onder andere met hun cascobeleid en de gesprekken die ze hierover voeren met haar inwoners. De gemeente Twenterand weet iedere keer weer expliciete budgetten toe te kennen aan landschapsprojecten, waardoor er daadwerkelijk uitgevoerd kan worden.

Breng je stem uit