Nieuws

Landschap Overijssel ziet af van noodsnoei Eversberg

Beuken Eversberg NIEUW
N 52° 29.556' E 006° 12.077'
let op rood rond

Landschap Overijssel ziet af van noodsnoei Eversberg

Vlak voordat we met het werk zouden beginnen, hebben we nog een extra controle uitgevoerd op de aanwezigheid van nieuw gevestigde dieren. We hebben dit gedaan omdat de temperatuur de afgelopen week flink is gestegen en hiermee de natuur versneld in de ‘broedstand’ komt. Bij deze extra controle is gebleken dat er nestzoekende vogels aanwezig waren en dat niet uit te sluiten is dat bepaalde holtes al bewoond zijn door vogels, vleermuizen of andere dieren. Ook als de laanbomen die het betreft niet worden bewoond, zal er verstoring kunnen plaatsvinden in het naastliggende bos waar actieve nestvogels zijn waargenomen. Dit is niet wat Landschap Overijssel wil en daarom zien we af van de noodsnoei.

Om de voorkomen dat er ongevallen plaatsvinden met bezoekers van het gebied, zullen geregeld de bomen worden gecheckt en wanneer nodig zullen enkele risicopaden worden afgesloten. Zodra het broedseizoen voorbij is, zullen de laanbomen die een risico vormen alsnog worden weggehaald.

Eerdere berichtgeving: Noodsnoei op Landgoed de Eversberg

Eind maart haalt Landschap Overijssel noodgedwongen enkele oude bomen weg op Landgoed De Eversberg. Door de droogte van de afgelopen jaren verkeren een aantal van de bomen in zo een slechte staat dat ze een gevaar opleveren voor bezoekers van het gebied. Dit bleek uit recent onderzoek. Drie jaar geleden zijn de lanen van het landgoed nog gesnoeid door boomspecialisten. Toch bleken er wederom gevaarlijke situaties te zijn ontstaan. Landschap Overijssel wil geen risico lopen met bezoekers van het gebied en haalt daarom een aantal van deze risicobomen weg. De werkzaamheden, die ongeveer een week in beslag nemen, starten op 22 maart en worden uitgevoerd door SEKO uit Raalte. Tijdens de werkzaamheden worden delen van de paden afgesloten. Op locatie wordt de bezoeker hierover geïnformeerd.

Droogte treft beuken

Door de droogte van de afgelopen jaren hebben de oude bomen van Landgoed De Eversberg het moeilijk. Delen van de bomen sterven af en dit levert gevaarlijke situaties op voor bezoekers van het gebied. Wanneer de bomen straks weer in het blad zitten, worden de takken zwaarder en is de kans zeer aannemelijk dat er takken afbreken.

Uitvoering

Het weghalen van de bomen zal 22 maart starten. De bomen zijn vooraf uitgebreid geïnspecteerd op gaten en holtes om zeker te weten dat er geen vleermuizen, uilen of spechten in de bomen verblijven. Bij de bewoonde holtes wordt de boom ruim boven de holte ‘afgetopt’. Dit betekent dat alle zijtakken worden weggehaald waardoor alleen de stam overblijft. Het gevaar voor bezoekers is hiermee weg, maar de holte blijft bestaan.

Leeftijdsprobleem

De bomen op Landgoed De Eversberg zijn allemaal in ongeveer dezelfde periode aangeplant. De oudsten zijn nu bijna 200 jaar oud. Dit betekent dat de bomen vrijwel tegelijkertijd in de aftakelingsfase terechtkomen. Door de droogte van de afgelopen jaren wordt dit proces versneld. Om het landgoed, en de kenmerkende lanen, te behouden wordt een verjongingsplan opgesteld waarin is opgenomen hoe de meeste lanen in de aankomende twaalf jaar verjongd kunnen worden. De oude bomen zullen worden weggehaald en met jonge laanbomen worden ingeplant.

Meer lezen over De Eversberg

Elke vierkante meter helpt!

Help jij mee om ons landschap te beschermen? Alleen samen kunnen we het verschil maken.

Steun ons