Eeuwenoud hakhoutbos: goed onderhoud

Eeuwenoude hakhoutbossen behoren tot het groene erfgoed van Nederland. Bovendien zijn hakhoutbossen onmisbaar in de natuur. Ook dit jaar hebben vrijwilligersgroepen weer hard gewerkt aan het onderhoud.

Eikenstoven, foto Frans Bosscher

Eeuwenoude hakhoutbossen behoren tot het groene erfgoed van Nederland. Bovendien zijn hakhoutbossen onmisbaar in de natuur. Ook op landgoed De Horte - de thuisbasis van Landschap Overijssel - bevindt zich zo’n eeuwenoud hakhoutbos. Verschillende vrijwilligersgroepen, waaronder de Horteploeg, hebben de afgelopen tijd hard gewerkt om dit bos te onderhouden.

Ecologische waarde hakhout
Hakhoutbossen hebben een belangrijke ecologische waarde en zijn onmisbaar in de natuur. Hakhoutbomen van verschillende leeftijden zorgen namelijk voor variatie waardoor dieren als insecten, vogels en reeën vinden er hun leefplek met bescherming en voedsel vinden.

Vrijmaken van begroeiing berk
In de afgelopen maanden zijn o.a. stammen van eikenbomen (bestemd voor hakhout - zogenaamde ‘hakhoutstoven’) vrijgemaakt van andere begroeiing, zoals berk. Jonge berken groeien op lichte plekken sneller dan jonge eiken en oude stoven. Om te voorkomen dat berken gaan domineren waardoor het hakhout het niet redt, worden jonge berken afgezet. Sommige zones leken op het oog vooral begroeid door berken. Tijdens het terugzetten bleek dat er gelukkig ook veel gezonde jonge eiken tussen stonden. Deze jonge aanplant moet straks de nieuwe generatie hakhout gaan vormen.

Broedgelegenheid
De afgezette takken zijn vervolgens in greppels gelegd waardoor broedgelegenheid voor vogels ontstaat. Bovendien vinden kleine zoogdieren een schuilplek in deze ‘takkenrillen’. Zo krijgen de takken een nieuwe ecologische functie. Elk jaar blijft een deel van de bomen staan, zodat verschillen in leeftijdsopbouw ontstaan. Er is dan niet alleen laag hout voor vogels om te nestelen, maar ook soorten die het hogerop zoeken kunnen er terecht. Om te voorkomen dat reeën alle jonge groene uitlopers opeten, wordt een deel van de stoven afgeschermd met takhout.

Eeuwenoude vorm van bosbeheer
Het hakhoutbos op de Horte heeft niet alleen ecologische maar ook cultuurhistorische waarde. Van oudsher was hier al een hakhoutbos waar bewoners hun stookhout vandaan haalden. Ook eekschillers waren hier actief voor de leerlooierij. Daarnaast werd eikenhakhout gebruikt voor de palingrokerij vanwege de aromatische geur. Een eeuwenoude beheervorm dus, met bijzondere verhalen.

Route ‘Landgoedwandeling De Horte’
Ook bij Landschap Overijssel zijn veel activiteiten (zoals cursussen en excursies) afgelast i.v.m. het coronavrius. Wandelen kan gelukkig nog wel. Het hakhoutbos op De Horte is een heerlijke plek om te wandelen. Doordat het bos wat opener is dan gemiddeld, is het er vaak iets warmer. ‘Landgoedwandeling De Horte’ brengt je via strakke lanen, kronkelende paden en verrassende doorkijkjes naar ons eeuwenoude hakhoutbos. Benieuwd? Download de gratis routeapp 'wandelen in Overijssel' of bekijk de route via de website. https://www.landschapoverijssel.nl/routes/landgoedwandeling-de-horte