Onderhoudsbeurt hoogspanningsmasten Wierdense Veld

Onderhoudsbeurt hoogspanningsmasten Wierdense Veld

- Wierden - De zeven hoogspanningsmasten in het Wierdense Veld krijgen een opknapbeurt. Dit regulier onderhoud, waarbij de masten worden schoongemaakt en opnieuw worden geverfd, is eens in de tien jaar nodig. Omdat de masten in het kwetsbare Natura 2000-gebied staan, neemt TenneT in nauw overleg met Landschap Overijssel allerlei voorzorgsmaatregelen om de natuur niet te schaden. Iedere mast kost ongeveer vijftien dagen werk. De werkzaamheden starten de laatste week van augustus en zijn, naar verwachting, half november klaar. Tijdens de werkzaamheden kan het voorkomen dat bepaalde paden tijdelijk zijn afgesloten.

De masten worden allereerst met kraanwater gereinigd. Daarna wordt een primer aangebracht en worden de masten geschilderd. Het werk wordt voor iedere mast in twee keer uitgevoerd zodat de stroom niet afgesloten hoeft te worden. De masten in het Wierdense Veld leveren stroom aan zo’n 59.000 huishoudens in Tubbergen, Vroomshoop, Nijverdal en Raalte.

Zorgvuldigheid werkzaamheden

Tijdens het reinigen wordt onder de mast een vochtdoorlatend zeil neergelegd en tijdens het schilderen wordt een vloeistofdicht zeil gebruikt. Met een soort stofzuiger worden alle verfsnippers opgezogen. Het materiaal wordt met een rupsvoertuig, vergelijkbaar met een pistenbully, naar de locatie gebracht. Zo wordt spoorvorming in de kwetsbare bodem voorkomen. De bodemdruk van dit rupsvoertuig is minder dat dat van een normaal lopend, volwassen persoon.

Ecologische voortoets

Voorafgaand aan de maatregelen is een ecologische voortoets uitgevoerd. Hierbij is specifiek bekeken of de maatregelen niet van invloed zijn op onder andere de kraanvogels, hoogveenglanslibellen en gladde slangen die in het gebied leven. “De aannemer die de masten reinigt, is tot in de puntjes gebriefd over hoe zorgvuldig ze te werk moeten gaan,” zegt Evert Dijk, terreinbeheerder Wierdense Veld. “Er mag geen zwaar materiaal gebruikt worden en één van de medewerkers loopt voor het rupsvoertuig uit om te voorkomen dat hij bijvoorbeeld over een gladde slang rijdt of andere dieren verstoort.”