Ontwikkelingen in de dassenburcht

Onze vrijwilliger Harry Jansen houdt de leefomstandigheden van de dassen in de Dassenburcht goed in de gaten en praat je bij over de ontwikkelingen. Lees je mee?

Fotograaf Mark Zekhuis

De das.. Iedereen heeft wel eens gehoord van dit prachtige dier. Dassen zijn schuw en vooral rond schemertijd en in de nacht erg actief. De voornaamste reden waarom maar weinig mensen ooit een das hebben waargenomen. Erg jammer, want de das is een prachtig dier dat absoluut thuishoort in de Nederlandse natuur.

Landschap Overijssel heeft om deze reden de Dasmobiel ontwikkeld: een geur- en geluidsdichte hut, nog geen tien meter naast een bewoonde dassenburcht. Je vindt de Dasmobiel op een landgoed van Stichting IJssellandschap. In verband met de coronamaatregelen was het de afgelopen periode helaas niet mogelijk om een avond in onze dassen-kijkhut te boeken. Onze vrijwilliger Harry Jansen houdt de leefomstandigheden van de dassen goed in de gaten en geeft met regelmaat een update over de ontwikkelingen in de dassenburcht.

update januari '21

De dassen genieten van hun winterrust

Vanaf begin november zag vrijwilliger Harry de activiteiten van de dassen snel afnemen. Niet gek als je weet dat dassen in de koude periode genieten van hun winterrust. "Inmiddels is het winter en zien we de dassen nog maar af en toe naar buiten komen. Ze blijven voornamelijk binnen in de ondergrondse kamers van de burcht die de dassen zelf voorzien hebben van nestmateriaal. Ze zijn inactief en komen alleen nog met mooie, niet al te koude dagen, ’s nachts even buiten kijken of er nog iets eetbaars te vinden is. De dassen leven nu voornamelijk van de vetreserves die ze in de herfst hebben opgebouwd. Rond medio maart verwachten we dat we de dassen weer met enige regelmaat buiten gaan zien!"

update 8 oktober '20

De dassen bereiden zich voor op de winter

Het gaat goed met de dassen. De 4 dassen die op de burcht leven zien er goed en gezond uit. Onze vrijwilliger Harry constateert dat de burcht zich verder uitbreidt. De dassen zijn druk met het vinden en zoeken van voedsel, foerageren zoals dat we dat met een chique woord noemen. Het foerageren wordt gedaan om voldoende vetreserves op te bouwen, zodat ze de komende winterperiode kunnen overbruggen. Dassen houden geen winterslaap maar 'genieten' wel van een winterrust omdat er in deze periode weinig tot geen voedsel voor ze te vinden is. De agrariërs in de omgeving hebben ons laten weten dat de dassen van het maïs op hun velden snoepen. Echt schade richten de dassen gelukkig niet aan.

update 5 augustus '20

De dassen doen het goed!

“Er zijn nog altijd 4 dassen actief op en rond de dassenburcht. Iedere avond zie ik de vier dassen naar buiten komen. De dode fijnsparren raken behoorlijk in verval en de burcht ziet er triest uit met afgebroken en omgevallen bomen en takken. Doordat er nu meer lichtinval is, begint er gras op de burcht te groeien. Vooralsnog lijken de dassen geen hinder van te ondervinden. De jonge dassen zijn inmiddels al zo groot dat ze nog nauwelijks van hun ouders te onderscheiden zijn. Ze ontwikkelen zich goed.”

update 1 juli '20

De burcht bewoond door 4 dassen

“Naast dassen komen er natuurlijk ook andere dieren voorbij. Inmiddels weten we dat de dassenburcht bewoond wordt door 4 dassen: 2 volwassenen en 2 jongen. De jongen zijn al in staat zelfstandig hun voedsel te vinden. Het regenachtige weer in de periode van eind juni heeft er gelukkig voor gezorgd dat de dassen gemakkelijk hun hoofdvoedsel kunnen bemachtigen: regenwormen.”

Dassenburcht, Nico Kloek
De Dassenburcht

Steun Landschap Overijssel

Overijssel is een schitterende en afwisselende provincie. Van de natuur kun je altijd genieten. Zelfs als je in de stad woont is natuur dichtbij. Dat is niet vanzelfsprekend, daar werken duizenden mensen hard aan, vaak met onze hulp. Samen maken we Overijssel mooier. Help je ons mee?