Luisteren naar het landschap

Een serie van 12 unieke podcasts die jou meenemen door het Overijsselse landschap!

Nu op Spotify

Natuur voor Elkaar is dè beweging die mens en natuur verbindt en dit doen we door de natuur dichterbij de mensen te brengen. In samenwerking met de Provincie Overijsel hebben wij een serie podcasts ontwikkeld, waarin we de luisteraar meenemen op een audiotour door het Overijsselse landschap. Een prachtige provincie met veel verschillende landschappen en hun kenmerkende streekeigenheid. Verwonder je over de schoonheid en kom meer te weten over de kenmerken maar ook de uitdagingen waar we voor staan.

De uitdagingen
Het is druk in het Overijsselse landschap. Projectontwikkeling, landbouw, infrastructuur en duurzame projecten zoals zonneparken maken gebruik van de beschikbare ruimte. Hierdoor bestaat de kans dat de streekeigenheid verdwijnt en ook de biodiversiteit kan hier onder lijden. Met de podcasts zetten we in op extra bewustzijn en betrokkenheid bij de bijzondere landschappen van Overijssel.

Het geluid van het landschap
Podcastmaker Reinout Meijer gaat de komende weken, gewapend met audioapparatuur, op pad in Overijssel. In de podcasts portretteert hij mensen met liefde voor het landschap, zoals ondernemer Erwin Hartong van zorgboerderij De Stamhoeve in Raalte, waar hij zijn liefde voor het landschap omzet in ‘biodiversithee’, thee gemaakt van bloemen en planten die goed zijn voor de biodiversiteit. In een aantal podcasts gaan we specifiek in op actuele thema’s, zoals bijvoorbeeld de effecten van klimaatverandering op het landschap. Experts laten hun licht schijnen over deze onderwerpen.

Stuwwal, de Baars - Gonny Sleurink
De Lemelerberg, Gonny Sleurink
Engbertsdijkvenen, Josette de Greef
Het Wierdense Veld, Nico Kloek
Het Vechtdal, Gonny Sleurink

Beleef de natuur dichtbij
Naar de natuur luisteren is fijn, maar echt in de natuur zijn is nog veel beter. Deze twee combineren kan natuurlijk ook. Want wandelen terwijl je naar de podcast luistert zorgt voor een extra stukje natuurbeleving. In onze app ‘Wandelen in Overijssel’ (IOS en Android) van Landschap Overijssel vind je de mooiste routes. De routes zijn uiteraard ook beschikbaar als download via onze routepagina. Klik hier.

Luister je mee?
De eerste podcast staat live en is te beluisteren via ons eigen account op Spotify. In deze podcast over Salland hoor je het verhaal van ondernemer Erwin Hartong van zorgboerderij De Stamhoeve en van Jantine Schinkelshoek van stichting Hoopheggen. Iedere twee weken verschijnt er een nieuwe podcast. Houd onze socials goed in de gaten.

Podcast 1: Salland
Podcast 2: groen vrijwilligerswerk in Twente
Aflevering 3: Windenergie in Nieuwleusen
Podcast 4: Houtwallen in Overijssel

Steun Landschap Overijssel

Overijssel is een schitterende en afwisselende provincie. Van de natuur kun je altijd genieten. Zelfs als je in de stad woont is natuur dichtbij. Dat is niet vanzelfsprekend, daar werken duizenden mensen hard aan, vaak met onze hulp. Samen maken we Overijssel mooier. Help je ons mee?