Het winterse weer

Veel pony's waarderen het winterse landschap net zo erg als wij!

Welsh pony's aan de Regge, Linda van den Berg

Niet alleen wij maar ook de pony’s in onze natuurterreinen genieten van het winterse landschap. Pony’s die gewend zijn om buiten te staan, vinden het vaak heerlijk in de sneeuw en kunnen goed tegen de kou. Het lichaam van pony's is gemaakt om warmte te produceren en vast te houden. De wintervacht houdt daarnaast de kou en nattigheid buiten. Let maar eens op het laagje sneeuw dat op de rug blijft liggen (en niet smelt), dat geeft aan hoe goed hun vacht isoleert. Hoewel sneeuw de pony's niet deert, kan regen en harde wind soms wel vervelend zijn. Gelukkig is er in onze natuurterreinen voldoende beschutting te vinden in de vorm van reliëf, struweel, riet en bosjes.

Welsh pony's in het Reggedal
Op onze terreinen Koemaste, Kalvenhaar, Jipkesbelt, De Kollen, Veldkamp en De Tatums lopen Welsh pony’s. Deze pony’s zijn van een taai ras en kunnen goed tegen de weer- en terreinomstandigheden. Landschap Overijssel heeft voor haar begrazingsbeheer bewust gezocht naar oude en robuuste rassen. Het spijsverteringsgestel van de pony’s is de belangrijkste warmtebron van het lichaam. Bij het verteren van voedsel ontstaat enorm veel warmte dat het paard warm houdt. Hoewel de pony’s in deze tijd nog steeds gras, boompjes en pitrus kunnen vinden, worden ze door de eigenaren soms bijgevoerd met natuurhooi.

Voeren door bezoekers vaak goed bedoeld maar risicovol
Wij verzoeken de bezoekers van onze natuurterreinen vriendelijk om deze pony's niet te voeren. Het lijkt leuk en is misschien diervriendelijk om ze een boterham of appel te geven maar het kan erg gevaarlijk zijn. Helaas gebeurt het dat dieren overlijden door het goedbedoelde bijvoeren door bezoekers. Pony’s kunnen koliek (verstopping en kramp) krijgen van aardappelschillen en vers brood of ander voer dat niet in hun dieet past. In het ergste geval overlijden zij hieraan. Daarnaast worden de dieren ook opdringerig als ze gevoerd worden omdat ze van iedere bezoeker wat lekkers verwachten. Dit is vervelend voor jong en oud. De pony’s die op bovengenoemde terreinen grazen hebben voldoende voedsel en hebben niets extra’s nodig.

Foto's: Linda van den Berg

Steun Landschap Overijssel

Overijssel is een schitterende en afwisselende provincie. Van de natuur kun je altijd genieten. Zelfs als je in de stad woont is natuur dichtbij. Dat is niet vanzelfsprekend, daar werken duizenden mensen hard aan, vaak met onze hulp. Samen maken we Overijssel mooier. Help je ons mee?