Hoe bestrijd je de reuzenberenklauw?

Reuzenberenklauw, Nico Kloek

Geschreven door Erik de Kruif - Groenbezig

De reuzenberenklauw is een opvallende verschijning met zijn grote bladeren met getande randen, rood-paars gevlekte stengels en witte bloemschermen. Hij kan wel drie tot vijf meter hoog worden, met bladeren van soms wel drie meter lang en stengels van vijf tot tien centimeter dik. Waar deze plant verschijnt, kan hij in korte tijd de plek overwoekeren en inheemse planten doen verdwijnen. In de nieuwe leidraad beheer reuzenberenklauw worden handreikingen gegeven om de plant te bestrijden.

De reuzenberenklauw is een snelle groeier. Door zijn gesloten bladerdek en enorme bladeren kan eronder niets groeien: hij verdringt op deze manier de inheemse soorten. Ook voor mensen is de plant gevaarlijk. De brandharen of de stof die hij bij beschadiging uitscheidt, kunnen grote brandblaren op de huid veroorzaken. De reuzenberenklauw produceert enorm veel zaad, dat vele jaren zijn kiemkracht behoudt. Als de plant eenmaal woekert is hij lastig te bestrijden. Al met al een soort die we liever kwijt zijn dan rijk.

Leidraad beheer reuzenberenklauw
De nieuwe leidraad bundelt alle beschikbare kennis over de beheersing en bestrijding van de reuzenberenklauw op een compacte en toegankelijke manier en helpt je in het kiezen van de meest geschikte bestrijdingsmethoden. Benieuwd naar alle adviezen? De leidraad beheer reuzenberenklauw is via onderstaande knop eenvoudig te downloaden. Meer informatie hierover? Neem een kijkje op de pagina van Nature Today.

Gonny Sleurink
Gonny Sleurink
Nico Kloek
Annie Keizer
Annie Keizer

Steun Landschap Overijssel

Overijssel is een schitterende en afwisselende provincie. Van de natuur kun je altijd genieten. Zelfs als je in de stad woont is natuur dichtbij. Dat is niet vanzelfsprekend, daar werken duizenden mensen hard aan, vaak met onze hulp. Samen maken we Overijssel mooier. Help je ons mee?