Schaapskudde op Hof Espelo

De kudde op Hof Espelo, foto Grazeland

Heb jij ze al gespot?

09 augustus 2019
Sinds enkele weken lopen de schapen en geiten van Grazeland weer over de heide van Hof Espelo. Ben jij ze al tegen gekomen?
De schaapskudde bezoekt het natuurgebied van Landschap Overijssel aan de rand van Enschede nu voor het tweede opeen volgende jaar. De kudde, bestaande uit ongeveer 100 schapen en 4 geiten, zijn hier de komende tijd hard aan het werk. De dieren eten de grassen en jonge boompjes die tussen de heide opkomen, zo voorkomen ze dat de heide van Hof Espelo zich tot een bos ontwikkelt. Door de samenwerking met de schaapskudde van Grazeland zorgen we voor een zeer natuurlijke vorm van natuurbeheer. De kudde draagt namelijk niet alleen bij aan het onderhoud van de heide, ze hebben ook een positief effect op de biodiversiteit en brengen een gezellige sfeer in het gebied.

Waar zijn ze te spotten?
Het kan goed zijn dat je al vaker door het gebied van Hof Espelo bent gewandeld of hebt gefietst en de kudde nog nooit hebt ontdekt. Voor een groot gedeelte van de begrazingsperiode staan de dieren niet direct langs het wandelpad. Bovendien hebben de schapen van Grazeland een goede schutkleur: met hun bruine vacht zijn ze moeilijk te spotten tussen de bosjes. Als je het rondje om het Bezoekerscentrum wandelt, kun je geluk hebben. Je herkent het begrazingsgebied aan de bordjes die hier tijdelijk zijn opgehangen. Als je hier tussen de bosjes door de heide aan het bewonderen bent, kun je de schapen en geiten wellicht horen en zien.

Gezondheid en Veiligheid voorop
Elke dag komt de herder kijken of alles goed gaat met de dieren. Regelmatig krijgen de dieren een nieuw stuk heide om te begrazen, door de flexibele rasters een stuk op te schuiven. Elke dag wordt vers water naar de kudde gebracht, op de hete dagen soms wel twee keer per dag. Het is een gepassioneerd team, die met liefde voor de dieren en de natuur hier aan het werk is.

Voor de veiligheid van de kudde gelden er een aantal regels voor de bezoekers van dit wandelgebied: Je dient de hond aan de lijn te houden, je mag het gebied met de flexibele rasters niet betreden en je mag de dieren niet voeren.

Vanaf het wandelpad kijken, foto’s maken en genieten mag zeker wel! En heb je een vraag, dan kun je altijd de herder benaderen. Ook als ze niet op dat moment in het gebied aanwezig zijn, je kunt altijd een berichtje sturen of bellen naar Grazeland.

Schapen en geiten van Grazeland begrazen de heide op Hof Espelo

De landgeiten

Zie je deze bordjes?Dan ben je in de buurt!

Een prachtig gezicht

Steun Landschap Overijssel

Overijssel is een schitterende en afwisselende provincie. Van de natuur kun je altijd genieten. Zelfs als je in de stad woont is natuur dichtbij. Dat is niet vanzelfsprekend, daar werken duizenden mensen hard aan, vaak met onze hulp. Samen maken we Overijssel mooier. Help je ons mee?