Textielroutes - Textiel Festival Twente

Fietsroutes langs Landgoederen van Textiel, textielinstallaties e.a.

Eind mei ging Textiel Festival Twente van start met 'Catwalk / Forces of Nature', een serie textielinstallaties o.a. te zien op de 'Landgoederen van Textiel' van Landschap Overijssel. De installaties vormen samen met verhalende textielroutes een catwalk door het Twentse landschap.

Landschap Overijssel gastheer voor textielinstallaties
De verwevenheid van de Twentse textielindustrie met het landschap is groot. Zo kochten verschillende textielfamilies vlak voor en na WO II restanten van woeste gronden op in Twente. Ook kwamen textielgelden in het landschap terecht doordat fabrikanten buitenplaatsen en landschapsparken lieten aanleggen. Vanwege die grote invloed van de textielindustrie op deze landgoederen, is Landschap Overijssel tot en met november 2021 gastheer voor het textielfestival. Voor alle activiteiten tijdens het festival, zie www.textielfestivaltwente.nl

Textielroutes
In het kader van Textiel Festival Twente zijn verschillende fietsroutes uitgezet, die voeren langs allerlei plekken die met textiel te maken hebben. Denk aan de Landgoederen van Textiel, oude (en nieuwe!) textielfabrieken, musea met een textielcollectie en ook textielinstallaties van hedendaagse kunstenaars. Laat je inspireren! Download onze gratis route-app 'fietsen in Overijssel' en zoek op 'textielroutes'. Of bekijk de routes hieronder:

Hof Espelo naar Lonnekerberg
Lonnekermeer, Lonnekerberg, Hof Espelo
Oldenzaal - Denekamp
Almelo - Rijssen
Hengelo - Delden - Borne
Borne - Delden
Losser - Overdinkel - Lonnekerberg
Landgoed Smalenbroek
Textielinstallatie 'Voormoeders' van Meg Mercx, Landgoed Smalenbroek
Textielinstallatie 'Jaarringen' van Karin van der Molen op Landgoed Hof Espelo
Textielinstallatie 'Vormen' van Eve Dumas op Landgoed Hof Espelo

Wil je alle textielinstallaties zien tijdens Textiel Festival Twente? Download dan de kaart hieronder met de exacte locaties.

Steun Landschap Overijssel

Overijssel is een schitterende en afwisselende provincie. Van de natuur kun je altijd genieten. Zelfs als je in de stad woont is natuur dichtbij. Dat is niet vanzelfsprekend, daar werken duizenden mensen hard aan, vaak met onze hulp. Samen maken we Overijssel mooier. Help je ons mee?