Wolf laat zich weer regelmatig zien

De wolf is niet meer weg te denken uit Nederland. Zeker niet sinds zich een roedel op de Veluwe heeft gevestigd in de zomer van 2019. Ook in het afgelopen kwartaal liet de wolf zich weer regelmatig zien, met name in Gelderland en Drenthe.

De wolf is niet meer weg te denken uit Nederland. Zeker niet sinds zich een roedel op de Veluwe heeft gevestigd in de zomer van 2019. Ook in het afgelopen kwartaal liet de wolf zich weer regelmatig zien, met name in Gelderland en Drenthe.

66 meldingen
In de periode van 1 november 2019 tot 1 februari 2020 kwamen bij het Wolvenmeldpunt van de Zoogdiervereniging 373 meldingen binnen, van ontlasting en schademeldingen tot mogelijke waarnemingen. Van 66 van deze meldingen zijn valide, dat wil zeggen dat met zekerheid is vastgesteld dat het om een wolf gaat.

Dode schapen
34 valide meldingen komen van de Veluwe (Gelderland). Uit onderzoek blijkt dat het hier (sporen van) wolven betreft die al eerder waren gesignaleerd in 2019. In Drenthe kwamen 22 valide meldingen binnen. Hier ging het onder andere om meldingen van dode schapen. In de provincies Friesland, Drenthe en Groningen zijn in totaal op 17 locaties 95 schapen gedood, allemaal door dezelfde wolf.

Proef met kuddewaakhonden
Waakhonden vormen een prima middel om in Nederland schapen te beschermen tegen wolvenaanvallen. Wel is het een relatief dure oplossing. Bovendien blijkt de inzet van speciale kuddewaakhonden in ons dichtbevolkte land niet overal toepasbaar, omdat het kan botsen met belangen als wonen, recreatie en toerisme. Dat is de conclusie van een pilot die onlangs werd uitgevoerd met twee schaapskuddes die voor natuurbegrazing zorgen in natuurgebied Wierdense Veld en de Sallandse Heuvelrug.

Zwervende wolven
Bekend is dat in het najaar ’puberende’ wolven de ouderlijke roedels verlaten, op zoek naar een eigen leefgebied. Deze wolven willen tijdens de paartijd eind januari / begin februari op de plek van bestemming zijn. Uit beeldmateriaal en onderzoek blijkt dat twee (nog onbekende) wolven in deze periode door Nederland zijn getrokken.

Bron: kwartaalbericht Wolf periode 1 nov 2019 – 1 feb 2020 van BIJ12 (organisatie die namens provincies de beleidsuitvoering rond het dossier wolf verzorgt, waaronder monitoring en schadeafhandeling).

Lees hier de volledige tekst van het kwartaalbericht Wolf periode 1 nov 2019 – 1 feb 2020:

Steun Landschap Overijssel

Overijssel is een schitterende en afwisselende provincie. Van de natuur kun je altijd genieten. Zelfs als je in de stad woont is natuur dichtbij. Dat is niet vanzelfsprekend, daar werken duizenden mensen hard aan, vaak met onze hulp. Samen maken we Overijssel mooier. Help je ons mee?