NK Maaien met de Zeis deze zomer in Friesland

NK in Elspeet '18, Landschapsbeheer Flevoland

Op het NK Maaien met de zeis gaan wij op zoek naar de ware zeiskampioenen van Nederland. Het Nationaal Kampioenschap is dit jaar op 28 augustus nabij Buitenpost. Een 15-tal dames en heren teams strijden die om de 'gouden strekel', de prijs voor het beste team. Om 15 uur begint het kampioenschap op het adres Egypte 30 te Buitenpost, Friesland (Noardlike Fryske Wâlden). Publiek is van harte welkom, het evenement wordt in de buitenlucht en COVID-proof gehouden.

Zowel oud als nieuwe ambacht
Het maaien met de zeis is niet alleen een oud ambacht. In het moderne natuurbeheer bewijst de zeis goede diensten. Je kunt er heel gericht mee maaien, bijvoorbeeld om bijzondere bloemen heen, en het maaisel kan goed afgevoerd worden. Het is bovendien, goedkoop, duurzaam en CO2-neutraal!

Plaats voor extra maaiers tijdens het NK
Er doen dit jaar 15 teams uit een aantal provincies mee en ook worden er ter plekke enkele teams gevormd uit ervaren maaiers. Dus bent u bedreven in het maaien, kom die dag naar Buitenpost en meldt u aan voor de strijd. Het enthousiasme van de deelnemers is elk jaar groot. Ze stralen liefde voor en plezier met het maaien met de zeis uit. Voorafgaand aan de wedstrijd worden de bladen van de zeis vol aandacht en liefde gehaard en gestrekeld. Een absolute noodzaak om het gras met regelmatige halen af te kunnen snijden en geen sprietje te laten staan.

Voorafgaand aan de wedstrijd kan iedereen vanaf 13.00 uur onder deskundige begeleiding zelf met een zeis proberen te maaien. De benodigde zeisen zijn aanwezig. Ook zijn er dan demonstraties door ervaren maaiers om de kunst af te kijken. Een smid is met een smeedkar aanwezig om de bladen onder de juiste hoek aan de steel te zetten. Dus ligt er thuis nog een zeis die niet helemaal lekker maait, breng hem gerust mee.

Meld je aan als deelnemer

Steun Landschap Overijssel

Overijssel is een schitterende en afwisselende provincie. Van de natuur kun je altijd genieten. Zelfs als je in de stad woont is natuur dichtbij. Dat is niet vanzelfsprekend, daar werken duizenden mensen hard aan, vaak met onze hulp. Samen maken we Overijssel mooier. Help je ons mee?