Nieuws

'Onderweg naar Bentheim'

Reizen met Ruisdael fietstocht kaart uitgezoomd 2
N 52° 29.556' E 006° 12.077'

Het glooiende Twentse landschap was al in de zeventiende- en achttiende eeuw een inspiratiebron voor veel kunstenaars. Gefascineerd door de vakwerkhuizen, watermolens, kastelen en landgoederen trokken landschapsschilders als Jacob van Ruisdael, Meindert Hobbema en Anthonie van Waterloo via Twente naar Bentheim en vereeuwigden het landschap dat zij onderweg tegenkwamen op tekeningen en schilderijen. Deze verbinding tussen kunst en landschap komt samen in het project 'Onderweg naar Bentheim'. Een samenwerking met Rijksmuseum Twenthe waar we trots op zijn.

Expositie in Rijksmuseum Twenthe

Een selectie uit hun tekeningen en schilderijen zijn opgenomen in deze expositie gehouden in het Rijksmuseum Twenthe. De expositie 'Onderweg naar Bentheim' toont zo'n 35 werken, waarbij je als bezoeker het vroegere landschap bekijkt door de ogen van Ruisdael, Hobbema en Waterloo en nog vele andere kunstenaars uit die tijd. De expositie wordt gehouden van 4 november 2023 t/m 4 februari 2024. Ga voor meer informatie en tickets naar de website van Rijksmuseum Twenthe, zie link in hiernaast.

Bentheim
Onderweg naar Bentheim  

Inspirerende catalogus

Bij de tentoonstelling is een prachtige catalogus verschenen: 'Onderweg naar Bentheim'. In dit boekwerk lees je alles over de ontwikkeling van de landschapstekeningen en de aantrekkingskracht van Oost-Nederland voor de kunstenaars van de 17e en 18e eeuw. Quinten Pellegrom, adviseur Natuur en Landschapsbeleving bij Landschap Overijssel, is betrokken bij dit project en één van de schrijvers van deze catalogus. De catalogus is uitgegeven door Waanders Uitgevers.

De watermolens van Singraven, ca 1665-70, The National Gallery Londen
De watermolens van Singraven, ca 1665-70, The National Gallery Londen  Foto Meindert Hobbema

Volg dezelfde weg per fiets als Ruisdael

Aangemoedigd om het landschap te observeren en te schilderen trokken de schilders vanuit diverse plaatsen naar Twente op zoek naar geschikte, schilderachtige motieven. Al fietsend door het landschap van de 17e eeuw, wat zag je dan precies? Treed in de voetsporen van de kunstenaars en ervaar het zelf tijdens de fietsroute langs de Kuiperberg, Ootmarsum, de verschillende havezaten en Landgoed Singraven.

Bentheim fietsroute
Bentheim fietsroute 

'Reizen met Ruisdael' (56 km)

De historische route 'Reizen met Ruisdael' neemt je mee langs de belangrijkste locaties en plekken uit de expositie 'Onderweg naar Bentheim'. Deze inspirerende fietsroute is een samenwerking tussen Rijksmuseum Twenthe en Landschap Overijssel. Het is aan te raden om fietsroute te volgen nadat je de expositie in Rijksmuseum Twenthe hebt bezocht. In onze app 'Fietsen in Overijssel' vind je uitgebreide informatie over de verschillende stops.

Steun natuur en landschap in Overijssel!

Dit kan al vanaf € 2,00 per maand!

Meld je aan