Inspirerende voorbeelden

Kleurige natuurakkers vol leven, een insectenhotel, appelsap uit jouw boomgaard. In onderstaande fotoserie vind je zomaar een greep uit de vele inspirerende voorbeelden die mensen op hun eigen erf, tuin of samen met hun eigen buurt hebben gerealiseerd. Blader er doorheen en laat je inspireren!

Natuurakker

In 2016 werden in heel Overijssel de eerste natuurakkers aangelegd door enthousiaste inwoners van Overijssel. Kleurrijke akkers verschenen in de winter langs wegen en paden. In de winter streken kwetterende vogels neer op de zaden. Vanaf 2017 bieden we dit akkerbloemenmengsel ook aan voor tuinen, gewoon omdat het zo mooi is en je hiermee een bijdrage levert aan biodiversiteit. Foto, I. Akkerman

Wil je meer weten? Klik hier

Verwelkom de huismus in jouw tuin

De huismus leeft op akkers in cultuurlandschappen, parken, tuinen en weilanden. Het is een vogel die om het huis aan te treffen is. Een mus zit graag in heggen en hagen, waar hij veilig is voor katten en roofvogels. Huismussen waarderen een rommelig erf, veel struikgewas, schuren, weilanden met vee. Download de ervenscan en bekijk wat jij kunt doen voor de huismus.

Bekijk wat jij kunt doen voor de huismus

Een natuurlijk erf

Een natuurlijk erf is een erf of tuin met verschillende natuurlijke elementen zoals een poel, takkenril of bloemenweide. Dit zijn waardevolle elementen voor dieren zoals egels, kikkers, vlinders en muizen, die er hun voedsel vinden of nestgelegenheid. Landschap Overijssel geeft advies over hoe je jouw plek natuurlijker kunt inrichten om dieren op en rondom jouw erf te helpen en daarmee de biodiversiteit te vergroten.

Meer weten? Klik hier

Versterk het leefgebied voor de steenuil

De steenuil komt met name voor in een (halfopen) cultuurlandschap met knotbomen, boomgaarden, erf- en laanbeplanting en vooral extensief beheerde graslanden. Zijn voedsel bestaat uit muizen, insecten, regenwormen, engerlingen, emelten, meikevers, vogels (mussen) en kikkers. Zelf wordt de steenuil nog wel eens gegeten door de bosuil of sperwer. Wil je weten wat jij kunt doen voor de steenuil, download dan de ervenscan.

Bekijk wat jij kunt doen voor de steenuil

Groene en blauwe diensten

Landschapselementen bepalen het beeld van het landschap. Elk landschap heeft weer zijn eigen specifieke landschapselementen en soms ook manieren van onderhoud. De landschapselementen vertellen iets over het ontstaan van het landschap.De inrichting van een landschap doet wat met je. Grote open ruimtes waar je de wind om de oren waait of juist kleinere beschutte plekjes met bomen en bloemen. Een heuvel, waardoor je niet kunt zien wat erachter ligt. Of een poel waar de kikkers in plonzen op het moment dat je langsloopt. Je kunt meehelpen dit mooie landschap met bijzondere elementen te behouden. Hoe? Door elementen in jouw omgeving duurzaam te onderhouden met een Groene en Blauwe Diensten-contract.

Lees hier meer

In de bres voor het Landkaartje

Het leefgebied van het landkaartje bestaat uit ruigtes en graslanden in de buurt van vochtige bossen, heggen en houtwallen, open plekken in het bos en bosranden, maar ook tuinen en parken. De waardplant van het landkaartje is de Grote brand-netel, onder de bladeren van de brandnetel worden in kettinkjes de eieren afgezet. Eind mei, begin juli is de eerste generatie rupsen actief. Begin augustus, half september de tweede generatie. De soort over-wintert als pop, hangend aan een stengel in de kruidlaag. Download de ervenscan en bekijk wat jij kunt doen voor het landkaartje.

Kijk wat jij kunt doen voor het landkaartje

Steun Landschap Overijssel

Overijssel is een schitterende en afwisselende provincie. Van de natuur kun je altijd genieten. Zelfs als je in de stad woont is natuur dichtbij. Dat is niet vanzelfsprekend, daar werken duizenden mensen hard aan, vaak met onze hulp. Samen maken we Overijssel mooier. Help je ons mee?