Dotterbloem

Vrolijke voorjaarsbloeier

Herkenning

De dotterbloem is een vaste plant die 45-60 cm hoog kan worden. Rond maart-april bloeit de dotterbloem prachtig geel. De bloemen zijn ongeveer 4 cm groot. Op de bloemen komen allerlei vliegen, kevers en bijen af. De dotterbloem heeft bijna rond tot niervormig blad.

Standplaats

De dotterbloem groeit op matig voedselrijke vochtige plekken, waar het (grond)water niet te zuur is. Hij groeit het liefst daar waar kwelwater aan het oppervlakte komt, langs slootranden, bij beken, in vochtige weilanden, in brongebieden en op andere zompige plaatsen.

Voor de ontwikkeling van zijn wortelknollen heeft de dotterbloem voortdurend vochtige grond nodig. De dotterbloem plant zich vooral voort door vanuit de bestaande knollen uitlopers te vormen. De soort kan zich ook met zaden verspreiden. De zaden blijven drijven zodat ze zich kunnen verplaatsen langs de oevers van beken en sloten.

Voorwaarde is dat de waterstand het hele jaar door niet lager dan 50 cm onder maaiveld komt en dat er weinig wisselende waterstanden zijn. De plant komt niet voor in zilt of brak water. De plant komt zowel in de volle zon als in de halfschaduw voor.

Download de ervenscan van de dotterbloem en bekijk wat jij kunt doen.

Steun Landschap Overijssel

Overijssel is een schitterende en afwisselende provincie. Van de natuur kun je altijd genieten. Zelfs als je in de stad woont is natuur dichtbij. Dat is niet vanzelfsprekend, daar werken duizenden mensen hard aan, vaak met onze hulp. Samen maken we Overijssel mooier. Help je ons mee?