Egel

Als je ze hoort snuiven...

Egel, foto Mark Zekhuis

Ze zien er zo schattig uit met hun zwarte neusje en glanzende kraalogen, maar knuffelig of lief zijn ze echt niet. Ze moeten niets hebben van knuffels, ze rollen zich dan snel op tot een bol met heel veel stekels. Egels zijn wel heel nuttig;het zijn echte opruimers. Ze eten slakken, pissebedden, wormen en allerlei andere insecten die ze tot op wel 3 cm onder de grond ruiken. Maar een eitje, fruit of een klein dood beestje zoals een muis eten ze ook met smaak. (en gesmak). Het zijn dan ook omnivoren, beesten die planten en dieren eten.

Een eitje bij het ontbijt

Mocht je een hongerige egel in de tuin aantreffen, geef ze dan vooral geen melk of mensenvoedsel zoals brood (vanwege het zout en de suiker). Maar verwen ze met een beetje kattenvoer, een paar rozijntjes, meelwormen (kun je kopen bij de dierenzaak) of een rauw kippeneitje en een schoteltje water.

Wist je dat?

Een egel heeft wel 8000 stekels en kan zich binnen 3 seconden oprollen. Daarmee is hij duidelijk niet voor de poes, maar een uil of andere grote roofvogel trekt zich daar niets van aan. Ook dassen eten weleens een egel.

Als de pubers later naar bed gaan als hun ouders….

Omdat een egel wel stekels maar geen wintervacht heeft, kan hij niet tegen de kou. Zodra de temperatuur onder de 12 graden zakt krijgt hij het moeilijk. Met een dikke vetlaag gaat hij daarom in winterslaap. Zijn eigen temperatuur daalt dan van 36 graden tot 4 graden. De volwassen egels doen dat meestal in november. Maar de pubers feesten (eten vooral) nog even door en gaan een maandje later. De egels kruipen graag in een composthoop, maken een holletje in de bladeren onder de heg of kruipen onderin het houthok.

Tafelmanieren

Egels lusten weliswaar veel maar ze hebben geen tafelmanieren. Ze kunnen ongelooflijk smakken en dat kun je gewoon horen in je tuin. Maar egels maken ook andere geluiden. Want ze snuiven, sissen of blazen zodra ze gestoord worden door bijvoorbeeld een kat. En een jonge egel tjipt als een vogel als hij zijn moeder roept omdat hij bijvoorbeeld honger heeft of haar mist.

Zwemdiploma

Egels kunnen goed zwemmen maar doordat we vaak vijvers in de tuin hebben met hoge randen of een gladde of steile folierand kunnen ze er niet meer uit en verdrinken ze. Als je een ruwe plank schuin in de vijver legt lukt het ze wel.

Wat kun jij doen?

  • Je helpt de egel door geen muizen- of slakkengif te gebruiken. De egel eet deze vergiftigde beestjes en gaat dan zelf ook dood.
  • Ruim in de herfst niet je hele tuin op maar laat bladeren onder de heg of onder de struiken liggen. Begin ook in het voorjaar niet te vroeg met opruimen.
  • Een tuin met veel tegels en potplanten vindt een egel niet fijn. Rommelhoekjes, een heg of struiken om lekker onder weg te kruipen en grond om in te wroeten naar insecten vindt hij veel fijner. (Daarmee doe je trouwens ook een heleboel andere dieren een groot plezier)
  • Neem contact op met de egelbescherming als je een gewonde of zieke egel vindt.

Wil je weten wat jij nog meer kunt doen voor de egel, download dan de ervenscan.

Egel, Mark Zekhuis

Steun Landschap Overijssel

Overijssel is een schitterende en afwisselende provincie. Van de natuur kun je altijd genieten. Zelfs als je in de stad woont is natuur dichtbij. Dat is niet vanzelfsprekend, daar werken duizenden mensen hard aan, vaak met onze hulp. Samen maken we Overijssel mooier. Help je ons mee?