Egel

Als je ze hoort snuiven...

Egel, foto Mark Zekhuis

Herkenning

De egel staat natuurlijk vooral bekend om zijn stekelvacht en zijn gewoonte om zich bij gevaar op te rollen tot een bolletje van stekels. Een egel wordt ongeveer 20 - 30 cm lang en kan maximaal tien jaar oud worden, meestal worden ze maar een jaar of vijf. Waar de egel geen stekels heeft, is de huid bedekt met stugge haren. Hoor je gekreun en gesnuif in de tuin of op je erf? Grote kans dat je egels hebt.

Leefgebied

Egels komen voor in loofbossen, vochtige weides en grasvelden, maar vooral in bosranden en in tuinen. Egels zijn ’s nachts actief en slapen overdag in een nest van bladeren, mos of ander materiaal dat zich vaak onder (braam)struiken of takkenbossen bevindt. Een nest voor de jongen ligt op een goed verborgen plek zoals in een compost- of takkenhoop.

Van december tot april houdt de egel zijn winterslaap, waaruit ze af en toe wakker kunnen worden. Winternesten worden meestal in de grond gemaakt, tegen een schutting aan of in een schuur of bijgebouw. Dankzij hun goede reukvermogen en gehoor weten ze veel kevers, rupsen, regenwormen, oorwurmen en (naakt)slakken op te sporen. Ook eten ze wel eens eieren. In de nazomer en herfst eten ze ook wel bessen.

Wil je weten wat jij kunt doen voor de egel, download dan de ervenscan.