Geelsterren

Een zonnige dag in maart of begin april is het beste moment om de geelster te bewonderen.

Lees alles over deze voorjaarsplant in het online artikel

Wil je een bloeiende geelster zien? Een zonnige dag in maart of begin april is het beste moment om ernaar op zoek te gaan. De geelster bloeit vroeg, kort en niet elk jaar, dus een beetje geluk heb je er wel bij nodig.

“De geelster is een kwetsbare inheemse plant die al eeuwen weet te overleven in het landschap, ondanks het gerommel van de mens”, vertelt vegetatieonderzoeker Benno te Linde. “Juist daarom vind ik het plantje zo fascinerend. Bijna alle soorten geelsterren - behalve de bosgeelster - zijn bolgewassen die zich niet door zaadvorming kunnen verspreiden. Ze worden van nature verspreid door overstroming van rivieren en beken die de bolletjes meevoeren. Op de hoger gelegen plekjes langs de grote rivieren zitten ze vaak al eeuwenlang op dezelfde plek in de grond. Dat zijn ook de plekken waar later dorpen en akkers werden aangelegd. Daardoor zie je de geelsterren nu vaak op begraafplaatsen, onder oude bomen, op oude akkertjes, in wegbermen en in tuinen van oude landgoederen. Alles is door de eeuwen heen veranderd, maar de bolletjes van de geelster zitten er nog steeds in de grond.”

Lees alles over deze voorjaarsplant in het online artikel

Steun Landschap Overijssel

Overijssel is een schitterende en afwisselende provincie. Van de natuur kun je altijd genieten. Zelfs als je in de stad woont is natuur dichtbij. Dat is niet vanzelfsprekend, daar werken duizenden mensen hard aan, vaak met onze hulp. Samen maken we Overijssel mooier. Help je ons mee?