Grauwe Vliegenvanger

Met een lusje weer terug naar zijn stek

Grauwe vliegenvanger, foto Jacob van der Weele

Herkenning

De grauwe vliegenvanger is een onopvallend vogeltje met een grijsbruine kleur. Het geluid van deze vogel verraadt zijn aanwezigheid. De roep is een regelmatig 'twiek-tik' (het tik klinkt heel kort en droog). Kenmerkend voor de grauwe vliegenvanger is het opvallend heen en weer vliegen van en naar zijn uitkijkpost.

Leefgebied

De grauwe vliegenvanger leeft vooral in open loofbossen, gemengde bossen en bosranden met struwelen en parkachtige gebiedne. Ze komen voor in de omgeving van vrijstaande gebouwen met hieromheen een parkachtige tuinaanleg of bij een boerderij met natuurlijk ingerichte erven.

Vanaf één of meerdere vaste uitkijkposten maken ze korte, snelle vluchten achter de insecten aan. De insecten worden vaak in de lucht gevangen of van bladeren afgepikt. Grauwe vliegenvangers maken daarbij geen gebruik van ene verstopplaats, maar zitten heel stil tot een geschikte maaltijd voorbij komt. Jonge grauwe vliegenvangers zitten graag te wachten om gevoerd te worden op bijvoorbeeld bomen en struike, dode takken of een dode boom in een bosrand.

Wil je ook weten wat je kunt doen voor de grauwe vliegenvanger, download dan de ervenscan.

Steun Landschap Overijssel

Overijssel is een schitterende en afwisselende provincie. Van de natuur kun je altijd genieten. Zelfs als je in de stad woont is natuur dichtbij. Dat is niet vanzelfsprekend, daar werken duizenden mensen hard aan, vaak met onze hulp. Samen maken we Overijssel mooier. Help je ons mee?