Huismus

Slordige nestjes van takjes, stro, veren en haren

Herkenning

De mannelijke huismus is te herkennen aan een grijs ‘petje’ met grijze wangen en een grijs onderlichaam. De zwarte bef en borst variëren per individu in grootte. Op de vleugel zit een brede witte vleugelstreep. Het vrouwtje heeft een doffer uiterlijk en een vrij egale koptekening. De huismus kan 14 tot 16 centimeter groot worden en is het hele jaar in ons land. Mussen tjilpen en zijn echte sociale vogels. Ze leven daarom meestal in groepen.

Leefgebied

De huismus leeft op akkers in cultuurlandschappen, parken, tuinen en weilanden. Het is een vogel die om het huis aan te treffen is. Een mus zit graag in heggen en hagen, waar hij veilig is voor katten en roofvogels. Huismussen waarderen een rommelig erf, veel struikgewas, schuren, weilanden met vee.

Het nest wordt gemaakt in holten van bomen, in nestkasten, onder dakpannen en in gaten en kieren van gebouwen. Huismussen zoeken hun voedsel, dat voornamelijk uit bessen en zaden bestaat, op de grond. Verder voeden ze zich met bloemknoppen, brood en pinda's. Jonge huismussen worden met insecten gevoerd.

Download de ervenscan en bekijk wat jij kunt doen voor de huismus.