Kamsalamander

De waterdraak

Foto: Mark Zekhuis

Herkenning

De kamsalamander is een forse salamander, inclusief staart zo’n 18 cm groot. Kamsalamanders zijn donkerbruin op hun rug, hebben witgestippelde flanken en een buik variërend van donkergeel tot rood met zwarte vlekken. Hij dankt zijn naam aan de grote gekartelde rugkam die de mannetjes dragen tijdens de voortplantingsperiode (april/mei). Vanaf zijn kop loopt deze kam over de rug tot aan de staart. De vrouwtjes dragen geen kam, maar hebben wel een verbrede staartzoom.

Leefgebied

De kamsalamander komt voor in het IJsseldal, in het Vechtdal, bij Steenwijk en in het oosten en zuiden van Twente. Hij komt voor in halfopen landschappen met water, vooral stilstaande, grote (> 25 m2) wateren. Het water moet voorzien zijn van een rijke watervegetatie.

Er mag geen vis in het ‘voortplantingswater’ voorkomen, omdat de kans dan klein is dat eieren en larven overleven. Het landbiotoop, noodzakelijk voor overwintering, voedsel en verspreiding, bestaat bij voorkeur uit nat loofbos of kleinschalige cultuurlandschappen (houtwallen en erfbosjes).

Download de ervenscan en bekijk wat jij kunt doen voor de kamsalamander.