Landkaartje

Verschil tussen voorjaars- en zomergeneratie

Foto: Josette Veltman - de Greef

Herkenning

Landkaartjes van de voorjaars-generatie en de zomergeneratie verschillen sterk van elkaar. De onderkant van de vleugels vertoont echter altijd een karakteristiek landkaartpatroon. De voorjaars-generatie heeft vleugels die aan de bovenkant oranjebruin zijn met een zwart vlekkenpatroon. De zomer-generatie heeft vleugels die aan de bovenkant zwart zijn met langs de achterrand een oranjerode gevlekte band en over het midden van de vleugel een witte band.

Half april, eind juni vliegt de eerste generatie, begin juli, half september de tweede generatie.

Leefgebied

Het leefgebied van het landkaartje bestaat uit ruigtes en graslanden in de buurt van vochtige bossen, heggen en houtwallen, open plekken in het bos en bosranden, maar ook tuinen en parken.

De waardplant van het landkaartje is de Grote brand-netel, onder de bladeren van de brandnetel worden in kettinkjes de eieren afgezet. Eind mei, begin juli is de eerste generatie rupsen actief. Begin augustus, half september de tweede generatie. De soort over-wintert als pop, hangend aan een stengel in de kruidlaag.

Download de ervenscan en bekijk wat jij kunt doen voor het landkaartje.

Steun Landschap Overijssel

Overijssel is een schitterende en afwisselende provincie. Van de natuur kun je altijd genieten. Zelfs als je in de stad woont is natuur dichtbij. Dat is niet vanzelfsprekend, daar werken duizenden mensen hard aan, vaak met onze hulp. Samen maken we Overijssel mooier. Help je ons mee?