Rode wouw

Roofvogel met trekjes van een weidevogel

Rode wouw in duikvlucht, Mark Zekhuis

Tekst: Lia van Looij

Na jaren van afwezigheid is de rode wouw weer een vaste broedvogel in Nederland. Deze prachtige roofvogel komt alleen voor in Europa en verspreidt zich steeds meer over Overijssel. Tijd voor een nadere kennismaking.

Een opvallend grote roofvogel met witte velden aan de onderzijde van de vleugels en een lange, gevorkte staart cirkelt hoog boven de boomkronen: de rode wouw is terug! Wanneer het voorjaar de kou verdrijft, meestal rond eind februari, verschijnen ze. Hoewel niet elke rode wouw aan de vogeltrek deelneemt, overwinteren de meeste in Spanje. Veel tijd om te genieten van de omgeving heeft de roofvogel
na zijn terugkomst niet, want nu het voorjaar zich aandient, wordt het tijd om zich te richten op hetgeen waarvoor hij hier is: zorgen voor nageslacht.

Leefgebied van de rode wouw
De rode wouw houdt niet van drukte, daarom gaat hij op zoek naar een rustige plek, het liefst in een groot bos of op een landgoed. Heeft hij een geschikt gebied en een partner gevonden, dan bouwt hij iets wat lijkt op een nest of hij gebruikt een verlaten nest van een buizerd of kraai. Met zijn relatief korte poten en lange vleugels is hij wat onhandig in het bos. Hij is dan ook een slechte nestenbouwer. Een paar broze takken dienen als basis van zijn kleine, wankele nest dat hij vervolgens bekleedt met plastic, doeken, touw en papier.

Zaten ze in het begin vooral in Twente, nu hebben ze zich meer verspreid over de hele provincie.
Mark Zekhuis
Rode wouw in duikvlucht
Rode wouw en vliegvlugge jongen, Mark Zekhuis
Rode wouw met jongen in nest - Mark Zekhuis
Rode wouw in duikvlucht, Mark Zekhuis

In de jaren 70 werd het eerste broedgeval voor Nederland ontdekt. In de daaropvolgende jaren werd er wel vaker gebroed, totdat de rode wouw ons zo’n twintig jaar lang links liet liggen. Inmiddels broedt hij hier weer jaarlijks, en volop in Overijssel. Mark Zekhuis, ecoloog bij Landschap Overijssel vertelt:
"Zaten ze in het begin vooral in Twente, nu hebben ze zich meer verspreid over de hele provincie. Ze zijn vooral te vinden op de zandgronden, met het Vechtdal als grote favoriet."

Deze tekst maakt deel uit van een item over de rode wouw in het maartmagazine van 'Natuurlijk Overijssel'. Lees het hele item via onderstaande button!

Steun Landschap Overijssel

Overijssel is een schitterende en afwisselende provincie. Van de natuur kun je altijd genieten. Zelfs als je in de stad woont is natuur dichtbij. Dat is niet vanzelfsprekend, daar werken duizenden mensen hard aan, vaak met onze hulp. Samen maken we Overijssel mooier. Help je ons mee?