Steenuil

Het kleinste uiltje van Nederland

Foto: Jacob van der Weele

Herkenning

De steenuil is de kleinste uil van Nederland. De bovenzijde van zijn verendek is bruin met witte spikkels, de onderzijde is wit met bruine lengtestrepen. De opvallende witte wenkbrauwen en gele ogen geven hem een streng uiterlijk. Bij opwinding wipt de steenuil zijn lichaam op en neer. Zijn vlucht is snel en golvend als een specht. Hij overwintert in zijn broedgebied en is deels overdag actief. De meest voorkomende roep van de uil is het scherp klagende Kie-ew, die vaak driftig herhaald wordt.

Leefgebied

De steenuil komt met name voor in een (halfopen) cultuurlandschap met knotbomen, boomgaarden, erf- en laanbeplanting en vooral extensief beheerde graslanden. Zijn voedsel bestaat uit muizen, insecten, regenwormen, engerlingen, emelten, meikevers, vogels (mussen) en kikkers. Zelf wordt de steenuil nog wel eens gegeten door de bosuil of sperwer.

Wil je weten wat jij kunt doen voor de steenuil, bekijk dan onderstaande downloads.