Steenuil

Het kleinste uiltje van Nederland

Foto: Jacob van der Weele

Herkenning

De steenuil is de kleinste uil van Nederland. De bovenzijde van zijn verendek is bruin met witte spikkels, de onderzijde is wit met bruine lengtestrepen. De opvallende witte wenkbrauwen en gele ogen geven hem een streng uiterlijk. Bij opwinding wipt de steenuil zijn lichaam op en neer. Zijn vlucht is snel en golvend als een specht. Hij overwintert in zijn broedgebied en is deels overdag actief. De meest voorkomende roep van de uil is het scherp klagende Kie-ew, die vaak driftig herhaald wordt.

Leefgebied

De steenuil komt met name voor in een (halfopen) cultuurlandschap met knotbomen, boomgaarden, erf- en laanbeplanting en vooral extensief beheerde graslanden. Zijn voedsel bestaat uit muizen, insecten, regenwormen, engerlingen, emelten, meikevers, vogels (mussen) en kikkers. Zelf wordt de steenuil nog wel eens gegeten door de bosuil of sperwer.

Wil je weten wat jij kunt doen voor de steenuil, bekijk dan onderstaande downloads.

2019 was een goed jaar voor de steenuil

Ruim dertig procent van de, speciaal voor de steenuil opgehangen nestkasten in Overijssel was het afgelopen jaar bewoond. Vrijwillige steenuilwerkgroepen, in Overijssel maar liefst 22, zijn al jaren actief in het ophangen, onderhouden en monitoren van de steenuilkasten. Hiermee is het mogelijk om in beeld te brengen hoe het gesteld is met deze typische cultuurland-vogel. Het merendeel van de aantallen steenuilen in Overijssel broedt in Twente. Hier is het typische steenuilen landschap, ofwel het halfopen cultuurlandschap met verspreid de boerenerven, nog aanwezig. Na Noord-Brabant en Gelderland komen in Overijssel de meeste steenuilen voor. Sommige nestkasten zijn voorzien van een camera. Klik op onderstaande knop voor een leuk filmpje van een steenuil bij zijn nestkast.

Steun Landschap Overijssel

Overijssel is een schitterende en afwisselende provincie. Van de natuur kun je altijd genieten. Zelfs als je in de stad woont is natuur dichtbij. Dat is niet vanzelfsprekend, daar werken duizenden mensen hard aan, vaak met onze hulp. Samen maken we Overijssel mooier. Help je ons mee?