Vliegend hert

Kaken in de vorm van een gewei

Foto: Michiel Poolman

Herkenning

Het vliegend hert is de grootste in Nederland levende kever, de mannetjes kunnen wel tot 9 cm lang worden. Mannetjes zijn heel herkenbaar aan hun grote geweivormige kaken.

Ze gebruiken hun kaken om te rivaliseren met andere mannetjes en om vrouwtjes te imponeren. De vrouwtjes zien er minder opvallend uit, ze missen de markante kaken en zijn vaak een stuk kleiner. Het vliegend hert is het meest actief tussen eind juni en midden augustus.

Leefgebied

De larven van het vliegend hert leven van dood (eiken)hout dat is aangetast door schimmels en de volwassen exemplaren drinken graag van het wondvocht van eikenbomen. Ze worden dan ook het meest aangetroffen langs de randen van oude loofbossen op stuwwallen met oude eiken en dood, rottend (eiken)hout. Ze zijn echter ook te vinden in houtwallen, lanen, bosranden, holle wegen en zelfs solitaire bomen. Broedplaatsen bevinden zich in halfopen landschappen zoals bosranden of houtwallen, zodat de temperatuur hoog genoeg is voor de larven om te ontwikkelen.

Wil je weten wat jij kunt doen voor het vliegend hert, download dan de ervenscan.

Steun Landschap Overijssel

Overijssel is een schitterende en afwisselende provincie. Van de natuur kun je altijd genieten. Zelfs als je in de stad woont is natuur dichtbij. Dat is niet vanzelfsprekend, daar werken duizenden mensen hard aan, vaak met onze hulp. Samen maken we Overijssel mooier. Help je ons mee?