Project

Prehistorie - fase 2 veldonderzoek

Vasse, grafheuvel
Vasse, grafheuvel   Foto Nico Kloek
N 52° 29.556' E 006° 12.077'

Grote delen van ons prehistorische landschap zijn verborgen; verscholen tussen de bomen of onder de bodem. Via het project ‘Onze buren uit de prehistorie’ onthullen wij het prehistorische landschap aan bewoners en bezoekers van Overijssel met als doel om een besef van waarde te creëren. Fase 2 van het project omvat veldonderzoek en exportinterviews.

Veldonderzoek

De verschillende locaties die tijdens het bureauonderzoek aan het licht kwamen, zoals het Vassergrafveld en de raatakkers bij Mander, hebben we bezocht in het veld. Deze plekken zijn vastgelegd via vlogs en dronebeelden. En om het prehistorische landschap echt tot leven te wekken, hebben we op bepaalde locaties scenes uitgedacht om na te spelen in een living history-setting waar fotograaf Vincent Croce een fotoserie van heeft gemaakt. Benieuwd? Je vindt de resultaten op Fase 3 fotoshoot.

Serie podcast over bronstijddochters en lijksilhouetten

Verschillende experts helpen ons bij de duiding van het prehistorische landschap tussen Ootmarsum en Uelsen. Zo zijn we in gesprek gegaan met onder andere Stijn Arnoldussen (universitair hoofddocent late prehistorie RUG), Huub Scholte Lubberink (sr archeoloog RAAP), Roy van Beek (universitair hoofddocent WUR), Liesbeth Theunissen (archeologisch onderzoeker RCE) en Bert Groenewoudt (sr onderzoeker landschap RCE). We proberen antwoord te krijgen op vragen als: welke landbouwmethoden hanteerden onze prehistorische buren en met wie dreven ze handel? Hoe zagen hun rituelen eruit? Luister mee met deze vraaggesprekken via onze podcasts:

Opname podcast prehistorie
Opname podcast prehistorie  Foto Kimberley Olijslager
Steun het Natuurfonds!

Maak Overijssel groener en gezonder. Al vanaf €7,50 bescherm jij één vierkante meter natuur.

Help mee!