De Zwolse stadslanderijen

Door rechtstreeks bij de Stadslanderijen je voedsel te kopen, heb jij gezond en lekker eten en zorg je bovendien voor een net inkomen voor de boeren.

Foto Erik Franssen

De Zwolse Stadslanderijen is een idee van voormalig projectontwikkelaar Jos van Leussen. Hij zocht naar een zinvolle invulling voor de braakliggende bouwgronden aan de stadsranden van Zwolle. De stadsranden, in eigendom van de gemeente of projectontwikkelaars, worden door boeren gebruikt om biologische producten te verbouwen en in de buurt te verkopen.

Verbonden met het landschap
De Zwolse Stadslanderijen draagt bij aan het herstel van het landschap met bijzondere elementen. Tegelijkertijd wordt het gebied aantrekkelijk gemaakt om er te wandelen en te fietsen. Zo kunnen Zwollenaren het gebied waar hun eten vandaan komt beleven. Het gaat om de verbondenheid met het landschap.

Struinen langs de stadsranden
Het struinpad door de stadsranden begint bij “Tussen de Verlaten” in Berkum en sluit aan op de wandelroute over het Beltmanspad. Het struinpadennetwerk wordt gedurende 2017 verder uitgebreid.

De boeren

De Zwolse Stadslanderijen bestaat uit een aantal boeren en tuinders die hun erf en land in de stadsrand van Zwolle hebben liggen: of in het ommeland van Zwolle. Dat zijn: Leer-werkbedrijf De Huppe aan de zuidkant tussen IJssel en de stad, Biologische Schapenhouderij De Vreugehoeve aan de zuidwestkant tegen de IJsseldijk aan, Tuin Salland aan de Vecht achter Berkum en Melkveehouderij Het Rode Huis aan de oostzijde van de stad. Daarnaast zijn ook Overesch Ecologische landbouw en Biologische Boerderij Aver Heino onderdeel van dit samenwerkingsverband. Zij hebben veldkavels in de stadsrand liggen die onder het regime van De Zwolse Stadslanderijen vallen. De Zwolse Stadslanderijen heeft nadrukkelijk de ambitie om met boeren uit te breiden.

Lees meer over de boeren

Samenwerking

De Zwolse Stadslanderijen is een samenwerking tussen Trebbe Projecten, BPD projectontwikkelaars, de gemeente Zwolle en Landschap Overijssel. Er zijn vijf biologische boeren die zich hebben aangesloten. Daarnaast is de biologische landbouwopleiding De Warmonderhof betrokken. Financieel wordt het initiatief ondersteund door Rabobank IJsseldelta, BPD en Landschap Overijssel.

Lees hier meer over de partners
vleespakket
Harold van Vilsteren met kalfje
Varken
Koe

Steun Landschap Overijssel

Overijssel is een schitterende en afwisselende provincie. Van de natuur kun je altijd genieten. Zelfs als je in de stad woont is natuur dichtbij. Dat is niet vanzelfsprekend, daar werken duizenden mensen hard aan, vaak met onze hulp. Samen maken we Overijssel mooier. Help je ons mee?