Het Reestdal

Geniet van kruidenrijke hooilanden, wuivend graan, bos, heide en oude authentieke boerderijen.

Gebied
Toegankelijk voor rolstoelen en kinderwagens Bosrijk gelegen Honden aangelijnd toegestaan Voldoende parkeerplaatsen Route bewegwijzerd Aan water gelegen.

De Reest, de levensader van een eeuwenoud, idyllisch landschap

Op de grens tussen Overijssel en Drenthe slingert de Reest door het landschap. Het dal waar de Reest door stroomt wordt het Reestdal genoemd. Een eeuwenoud en kleinschalig cultuurlandschap met bos, heide, hooilanden en oude boerderijen. In het Reestdal word je teruggeworpen in de tijd.

Waar in Nederland vind je nog zo’n ongeschonden beekdal? De Reest slingert nog in zijn oorspronkelijke vorm en kent een aantal authentieke bruggen. Het Bruggetje van Bartje is één de oudste bruggen en vernoemd naar de gelijknamige televisieserie. Tientallen kilometers lang vormt de Reest de grens tussen Overijssel en Drenthe. Bloeiende hooilanden, wuivend graan, bos, heide en oude authentieke boerderijen geven je het gevoel in andere tijden te vertoeven. Door de kleinschaligheid en variatie word je steeds opnieuw verrast en verblijd. Een mooi doorkijkje, het boerenleven, een veld met dotterbloemen of het rustgevende geluid van het kabbelende water van de Reest.

Graspieper, Han Bouwmeester
Watersnip, Han Bouwmeester
Adder, Mark Zekhuis

Herinneringen uit de 13e eeuw

Het Reestdal bestond in die tijd uit gevaarlijke veenmoerassen en smalle dekzandruggen. Boerengezinnen probeerden in deze ruigte een bestaan op te bouwen. Verspreid over het landschap ontstonden kleine buurtschappen, van een dorp was nog geen sprake. Het eerste kerkje werd in 1236 gebouwd en werd gebruikt door mensen uit de wijde omgeving. Kerkgangers moesten uren door het ruige landschap lopen om de kerk te bereiken. Zo ontstonden kerkenpaden, vaak slingerend door het landschap. Het Bruggetje van Bartje werd aangelegd om kerkgangers uit buurtschappen aan de Drentse zijde van de Reest ook toegang te bieden tot het houten kerkje aan de Overijsselse kant. Deze bekende brug is één van de oudste bruggetjes in het Reestdal. Een bijzondere brug met een interessante geschiedenis. Onlangs werd onderstaande historische tekening van het bruggetje over de Reest gevonden in het archief van het Historisch Centrum Overijssel. De tekening stamt uit het jaar 1846!

Brug van Bartje - Ina Poppe-Marsman
Historische tekening van de brug over de Reest
Foto: Bennink Fotografie

Bezoekerscentrum De Wheem

Bezoekerscentrum De Wheem is een prachtig begin- of eindpunt om te genieten van het landschap in het Reestdal. In deze monumentale boerderij, midden in het Reestdal, is van alles te beleven. De vrijwilligers van Landschap Overijssel geven je graag alle informatie over het gebied en behalve mooie exposities vind je er een leuke winkel en kun je er terecht voor een lekker kopje koffie met krentewegge of echte Reestdalkoek.

Meer info over De Wheem

Vledders en Leijerhooilanden - gebiedsontwikkeling

Onderdeel van het Reestdal is de Vledders en Leijerhooilanden. Een klein natuurgebied met waardevolle landschapselementen, zoals wilgenstruweel, mooie bomenrijen en kleine bosjes. Sommige elementen zijn er al eeuwen, andere zijn pas de laatste 50 jaar ontstaan. We gaan dit gebied samen met het Waterschap Drents Overijsselse Delta een opkikker geven, waardoor het nog aantrekkelijker wordt voor de natuur en voor de mensen die er wonen en recreëren. Meer weten over deze gebiedsontwikkeling?

Lees hier meer

Wandelen langs de Reest, foto: Ruud Ploeg

Bezoekerscentrum De Wheem, foto: Bennink Fotografie

Meer info over De Wheem

Koe in het ochtendgloren, foto: Nico Kloek

Steun Landschap Overijssel

Overijssel is een schitterende en afwisselende provincie. Van de natuur kun je altijd genieten. Zelfs als je in de stad woont is natuur dichtbij. Dat is niet vanzelfsprekend, daar werken duizenden mensen hard aan, vaak met onze hulp. Samen maken we Overijssel mooier. Help je ons mee?