Regio's

Overijssel

Wierdense Veld
Wierdense Veld   Foto Mark Zekhuis

Overijssel bestaat uit unieke regio's, alle met een eigen karakter. Er valt zoveel te ontdekken en er is ook veel dat jij kunt doen. In alle seizoenen en op allerlei manieren. Doe ook mee en laat het landschap leven!

N 52° 29.556' E 006° 12.077'

Regio's

Overijssel is prachtig met afwisselde landschappen. Bos, heide, kleinschalige weilanden tussen houtwallen, uitgestrekte hoogveengebieden, schitterende meren en rivieren. En daar zorgen we met ons allen voor. Lees meer over de ontstaansgeschiedenis van de landschappen van Overijssel en leer hoe jij kunt bijdragen aan het streekeigen landschap.

natuurwerkdag Reestdal, Nico Kloek

Zet je in voor het Overijsselse landschap

Wil jij meehelpen met behoud en herstel van het Overijsselse landschap? Er zijn verschillende vrijwilligersgroepen actief in Overijssel! We kunnen bijvoorbeeld hulp gebruiken bij het knotten van wilgen, snoeien van hoogstamfruitboomgaarden of het schonen van poelen. Of help met het plaatsen van vlotjes voor de zwarte stern en het maken van eiafzetplekken voor de zandhagedis. Zomaar een greep uit het grote aanbod van vrijwilligersklussen.

Planten en dieren

De variatie in landschappen maakt Overijssel geschikt voor veel verschillende soorten dieren en planten. Helaas staat de soortenrijkdom ook hier onder druk. Zo gaat het niet goed met de vogels van het boerenland en plantensoorten als de korenbloem verdwijnen door intensieve akkerbouw en bestrijdingsmiddelen. Ook amfibieën als de ringslang en kamsalamander hebben het moeilijk. Ze hebben poelen, houtwallen en broeihopen nodig en die dreigen te verdwijnen. Wij zetten ons in voor herstel van soortenrijkdom! Lees meer over planten en dieren in Overijssel

Gele ratelaar

Word donateur en steun het landschap

Donateur worden is een prachtige manier om het werk van Landschap Overijssel te steunen. En het is belangrijk, want hoe meer mensen betrokken zijn bij ons landschap en de streekeigen cultuurhistorie, hoe beter wij het kunnen beschermen! Donateur worden kan al vanaf €2,50 per maand. Het levert je bovendien voordeel en toegang tot exclusieve activiteiten op! Opzeggen kan altijd en zonder gedoe.

bankje in de Bergvennen, Han Bouwmeester

Ontdek onze natuurgebieden

Heide, rivieren en beken, hoogveengebieden maar ook stuifzanden. In de natuurgebieden van Landschap Overijssel vind je een grote variatie aan natuur met bijbehorende planten en dieren. Gebieden die allen hun eigen verhaal vertellen. Wat was de rol van de mens door de eeuwen heen en wat zie je daar nog van terug? En welke invloed heeft de mens op de natuur? Bezoek onze terreinen en ontdek zelf de verschillen.

Steun het Natuurfonds!

Maak Overijssel groener en gezonder. Al vanaf €7,50 bescherm jij één vierkante meter natuur.

Help mee!