Salland

De Luttenberg

Luttenberg
Uitzicht op de Luttenberg  Foto Henny de Joode
N 52° 29.556' E 006° 12.077'

Grenzend aan het dorpje Luttenberg ligt het geïsoleerd gelegen natuurterrein De Luttenberg, onderdeel van Nationaal Park de Sallandse Heuvelrug. De inwoners van het dorp voelen zich sterk verbonden met het natuurgebied in 'hun achtertuin'. Het terrein leent zich goed voor het maken van een korte wandeling met best wat hoogteverschil.

Voor de oorsprong van De Luttenberg gaan we ver terug in de tijd: het gebied is ontstaan in de op één na laatste ijstijd en maakt onderdeel uit van een stuwwallencomplex. De vele akkertjes rondom de Luttenberg worden nog regelmatig met historische machines van Sallands landbouwmuseum de Laarman bewerkt. Wandelend door naald- en loofbos, langs heideveldjes, hakhoutbosjes en akkers ontdek je fantastische uitzichten. Zo heb je vanaf de top van de Luttenberg bij helder weer goed zicht op de Palthetoren, gelegen op de Haarlerberg.

“Bezoek het hoogste punt en geniet van het uitzicht. Wie weet ontdek je bij helder weer de Palthetoren op de Sallandse Heuvelrug!”
Jeroen Buunen, Terreinbeheerder De Luttenberg
Sallands landbouwmuseum de Laarman
Bewerking van akkers, Sallands landbouwmuseum de Laarman  Foto Kristian van Oene
De Luttenberg
De Luttenberg  Foto Nico Kloek
Laan in de Luttenberg
De Luttenberg  Foto Nico Kloek
Jeneverbesstruweel
Jeneverbesstruweel  Foto Landschap Overijssel
karresporen

Herinneringen uit een ver verleden

Eeuwenlang werd er door de hele provincie met paard en wagen gereden: van boerderijen, over de velden, naar en van het dorp en de stad gereden. Wanneer er geen duidelijke begrensde weg was of het reguliere pad te modderig was, ging men vaak met een grote bocht om de bestaande paden heen. Hierdoor ontstonden een soort waaiervormige karrensporen. Op veel plekken zijn de sporen vergraven en verdwenen maar op een aantal plekken zijn deze karrensporen nog zichtbaar. Zo ook hier op de hoogtekaart en in het landschap bij de Luttenberg.

De Luttenberg

Help mee De Luttenberg te beschermen

Help mee

Ontdek De Luttenberg

De Luttenberg is een klein natuurgebied en erg geschikt voor het maken van een korte wandeling. Verwonder je tijdens een bezoek over de hoogteverschillen, de diversiteit van flora & fauna en de beslotenheid van het gebied. Soorten die je tijdens een bezoek aan De Luttenberg tegen kunt komen zijn de grote bonte specht, levendbarende hagedis, boomklever, bont zandoogje en de gekraagde roodstaart. Ook in de omgeving van De Luttenberg kan je prachtig wandelen door het boerenland. Het Toeristische Overstap Punt (TOP) is het vertrekpunt van een gevarieerd aanbod aan routes.

Jeneverbesstruweel
Jeneverbesstruweel  Foto Landschap Overijssel
Boomklever
Boomklever  Foto Annie Keizer
Levendbarende hagedis op de heide
Levendbarende hagedis   Foto Mark Zekhuis
Beweegroute Luttenberg

Laat kinderen spelend de natuur ontdekken

De ideale plek voor kinderen om al spelend te genieten van de natuur. Naast de dagcamping met diverse speeltoestellen is de 'zandkoele' een fijne plek voor bijvoorbeeld een picknick. Laat kinderen kennismaken met de natuur tijdens een actieve speurtocht. De 'Luttenberg Belevingsroute' die je leidt door bos en heide, is naast een leuke familieroute ook een educatieve route met informatie over planten, dieren en erfgoed. Deze route is geschikt voor kinderen in de leeftijd tot 12 jaar.

Eropuit

Steun het Natuurfonds!

Maak Overijssel groener en gezonder. Al vanaf €7,50 bescherm jij één vierkante meter natuur.

Help mee!