Bier & Bes; dag 1

Vechtdal / Reestdal

Wandelen
17 km

Een lekkere wandeling langs 2 lokale bierbrouwerijen én lijsterbessen waar je likeur van kunt maken. De wandeling maakt deel uit van een tweedaagse langs 3 lokale bierbrouwerijen in het Overijsselse Vechtdal. De route volgt markeringen van het Twents wandelnet en deels van het Reggepad (blauw-wit)

Toegankelijkheid

Een afwisselend traject over bospaden, kleine asfaltwegen, langs weilanden, zandverstuiving en es. Met doorkijkjes op de Regge.

Startpunt

Startpunt bij station Vroomshoop en eindpunt bij station Ommen. Bij beide stations is parkeergelegenheid aanwezig. Bier & Bes; dag 2 gaat van Ommen naar Mariënberg. Er gaat ook een trein tussen Mariënberg en Vroomshoop. Overnachtingsmogelijkheden dichtbij het station in Ommen. Neem contant geld mee om iets te kunnen nuttigen bij bierbrouwerij De Pauw en/of bier te kopen om mee te nemen.

Highlights op deze route:

  • Treinstation Vroomshoop

    Het verhaal is dat de naam Vroomshoop komt van 'een vrome hoop', een heuvel die monniken gebruikten als herkenningspunt als ze verdwaald waren.

  • Wandelkeuzepunt -

  • Wandelkeuzepunt B60

  • 1

    Lijsterbessen likeur

    Lijsterbes

    Onderweg staat regelmatig de lijsterbes. Zo genoemd omdat lijsters en andere vogels dol zijn op de bessen. De plant zorgt voor een goede voedselvoorziening vanwege de lange periode met vaak mooie rood-oranje bessen. Heerlijk voor vogels maar ook voor mensen om er likeur van te maken.

    Lijsterbessen likeur

    Wat heb je nodig: 1 kg lijsterbessen, 300 gram suiker, 1 liter alcohol van 40%, 5 kruidnagelen 1 kaneelstokje

    Werkwijze: De blauwzuur in de lijsterbes verdampt bij het koken. Bessen eerst in een plastic zak enkele dagen in de diepvries. Na het ontdooien, de bessen van de trossen ritsen, wassen, 5 minuten koken. Zeef de bessen eruit en doe ze in een pot met suiker, alcohol en kruiden, 2 maanden rijpen.

  • Wandelkeuzepunt B59

  • Wandelkeuzepunt B58

  • Wandelkeuzepunt B56

  • Rechtsaf

    Rechtsaf rood-oranje-groen volgen tot aan asfaltweggetje. Hier rechtsaf en 1e links naar doorgaande weg. Doorgaande weg vervolgens oversteken

  • 2

    Berghoeve Brouwerij

    Ambachtelijke bierbrouwerij

    Van boerderij naar brouwerij.... Berghoeve Brouwerij is een ambachtelijke bierbrouwerij waar je terecht kunt voor rondleidingen en proeverijen. Je kunt hier alleen terecht op afspraak ! Deze lokale bieren met prachtige namen zijn op diverse locaties in Nederland te koop. Raadpleeg de website.

    Berghoeve Bierbrouwerij

    Vuurdoop & Verre Vriend

    Berghoeve Brouwerij is gestart op 1 januari 2010 en in de zomer van dat jaar zijn de eerste ambachtelijk gebrouwen bieren op de markt gekomen. Het eerste bier kreeg de passende naam ´Vuurdoop´. De andere biernamen, zoals 'Verre Vriend' spreken ook zeer tot de verbeelding.

    Bierbrouwen

    Bierbrouwproces: graankorrels laten kiemen, drogen (eesten), verkregen mout wordt geplet (schroten), en met water tot pap gemaakt (het beslag), dat wordt verhit, gefilterd tot wort, gekookt met hop, afgekoeld aan het gisten gebracht. Variaties: andere granen, duur van eesten, gagel ipv hop.

    Een biertype waarbij speciaal veel hop wordt gebruikt is India Pale Ale. Voorheen werd dat sterk gehopt om het houdbaar te maken voor de lange reis per schip naar India. Vanouds werd hop verbouwd daar waar er brouwerijen waren. Het Drentse Peize stond van de 16e tot de 18e eeuw bekend als hopdorp.

  • Wandelkeuzepunt B42

  • 3

    Uitzicht over de Mageleresch

    Uitzicht over de Mageleresch

    Magele is een oude buurtschap bij Den Ham. Hier ligt de Mageleresch, een karakteristieke hoog gelegen akker, waar nog authentieke zandpaden doorheen lopen. Het hoogste punt van de Mageleresch is 19m boven N.A.P.

    Gerst voor het bier

    Ontkiemende gerstkorrels (gerstemout) vormen de belangrijkste grondstof voor de productie van bier. Van alle granen kan mout worden gemaakt, maar zomergerst wordt tegenwoordig het meest gebruikt voor het brouwen van bier. Op deze es staat nu mais. Gerst zou mooi zijn voor de lokale brouwerijen.

  • 4

    Joodse begraafplaats

    Joodse begraafplaats

    Boven op de es ligt, sinds 1840, de Joodse begraafplaats.

  • Wandelkeuzepunt B41

  • Wandelkeuzepunt B47

  • Wandelkeuzepunt B40

  • Dorpsplein Den Ham

    In de buurt van het dorpsplein zijn zowel een supermarkt als horecagelegenheden.

  • 5

    Middendorpshuis

    Lokaal museum

    Dit monumentale pand uit 1842 was in de 19e en 20e eeuw in gebruik als logement en herberg van de familie Middendorp. Nu bevindt zich in het Middendorpshuis een lokaal museum, toeristische informatie, lokale producten, en erachter de IVN kruidentuin.

  • Wandelkeuzepunt B46

  • Wandelkeuzepunt N50

  • Wandelkeuzepunt N59

  • 6

    Bierbrouwerij De Pauw

    Bier & karnemelk

    Brouwer Harry Meulenhorst verkoopt niet alleen bier, maar ook heerlijk koele karnemelk & ijs van de buren (familiebedrijf). De 6 lokale speciaalbieren met Belgische receptuur hebben passende namen als Zomertrots, Wintertrots, Herfstrots (bokbier).

    Trotse bieren

    In de zelfvoorzienende schuur naast de brouwerij of aan één van de picknickbanken is het goed toeven. (Een koud) biertje uit de koelkast, koffie/thee, of biologische drinkyoghurt... allemaal te proeven en om mee te nemen. Niet vergeten om het geld in het daarvoor bestemde bakje te deponeren.

    Bierbrouwerij de Pauw; Den Ham

    Bokbier van gerst, spelt, hop

    Herfsttrots bokbier is een bovengistend Belgisch ale bier. Bokbier wordt soms té koud geserveerd. De aanbevolen drinktemperatuur is 8ºC à 10ºC. Gebrouwen van: water, gerst, spelt, hop, gist.

  • Bierbrouwerij De Pauw

    In de zelfvoorzienende schuur naast de brouwerij kan geschuild en geproefd worden. Deze schuur, tevens rustpunt, is altijd geopend. U kunt de drankjes en versnaperingen zelf pakken, en vervolgens geld in het bakje deponeren. (of zelfs overmaken) Er kunnen ook bieren gekocht worden voor thuis en/of het recept dat in POI 9 staat beschreven.

    Bierbrouwerij De Pauw
  • Wandelkeuzepunt N58

  • Wandelkeuzepunt N57

  • Wandelkeuzepunt N39

  • Wandelkeuzepunt N30

  • 7

    Landgoed Eerde

    Landgoed Eerde

    In 1715 gebouwd in opdracht van de toenmalige eigenaar van Eerde, Johan Werner baron van Pallandt. Het kasteel had verschillende eigenaren en was o.a. ook hoofdkwartier van de Internationale Orde van de Ster van het Oosten met de mystieke leider Krishnamurti. Nu is Natuurmonumenten beheerder.

  • Wandelkeuzepunt N37

  • Wandelkeuzepunt N27

  • 8

    Steile Oever

    Steile Oever

    Een prachtig stuk langs de Steile Oever met doorkijkjes en bij droog weer doorsteekjes mogelijk naar de Regge.

  • Wandelkeuzepunt N24

  • Wandelkeuzepunt N23

  • Wandelkeuzepunt N20

  • Wandelkeuzepunt N21

  • Wandelkeuzepunt N13

  • Wandelkeuzepunt M43

  • Wandelkeuzepunt M42

  • 9

    Bierboterhammen

    Recept met bier

    Geen bier gekocht onderweg..? In Ommen of Dalfsen zijn deze lokale bieren ook te koop voor het recept. (De Pauw & Vechtdal) Wat heb je nodig: 4 snee brood, 250gr pittige geraspte boerenbelegen kaas, klont boter, 1eetl mosterd, lente-uitjes, 1dl bier (van één van de brouwerijen)

    Werkwijze: Brood roosteren, boter in koekenpan, bier erbij schenken, zodra het tegen de kook is (niet laten koken) de geraspte kaas erdoor totdat het gesmolten is, mosterd erdoor, mengsel over de boterhammen verdelen, paar minuten onder de grill totdat het mooi bruin is. Lekker met uitjes en peper.

  • Wandelkeuzepunt M51

  • Wandelkeuzepunt M50

  • In Ommen

    Horeca Spoor 7, in het stationsgebouw, is niet altijd geopend; zie website. Dichtbij het station, aan de route, zijn meerdere mogelijkheden aanwezig. Archieffoto OudOmmen.nl: Hotel / Pension S. Kuijt ten noorden van het station Ommen. Nu horeca 'De Wildzang'.

    Horeca in station Ommen
  • Treinstation Ommen

    Rond 1900 kwam het spoor in het Vechtdal. De stations, Ommen, Mariënberg, Gramsbergen en Hardenberg zijn door dezelfde ontwerper ontworpen, en ogen ook nu nog identiek.

  • Wandelkeuzepunt M00

Colofon: Deze route is gemaakt door Landschap Overijssel i.s.m Maarten Exel & Antje Grolleman van bierwandelweekend Vechtdal.
Deel deze pagina