Bier & Bes; dag 2

Vechtdal / Reestdal

Wandelen
19 km

Lekkere wandeling en treinbezoek naar lokale bierbrouwerij. Onderweg bramen om jam & ijs mee te maken. De wandeling maakt deel uit van een tweedaagse langs 3 lokale bierbrouwerijen in het Overijsselse Vechtdal. De kleuren van de markeringen corresponderen met de kleuren van de routelijn in de app.

Toegankelijkheid

Een afwisselend traject over bospaden, langs weilanden, met doorkijkjes op de Vecht. Neem bij zomers weer zwemkleding mee voor een duik in de Vecht.

Startpunt

Startpunt station Ommen, eindpunt station Mariënberg en vervolgens met de trein naar Gramsbergen voor een bezoek aan bierbrouwerij Mommeriete. Bij alle stations is parkeergelegenheid aanwezig. Bier & Bes; dag 1 gaat van Vroomshoop naar Ommen. Tussen Mariënberg en Vroomshoop gaat ook een trein. Overnachtingsmogelijkheden dichtbij het station in Ommen. Het Vechtdalpad gaat in 4 etappes van Zwolle naar Gramsbergen en is gemarkeerd met wit-blauw stickers.

Highlights op deze route:

  • Treinstation Ommen

    Startpunt in Ommen, eindpunt in Mariënberg. Voor een bezoek aan bierbrouwerij Mommeriete, zeker een bezoek waard !, aan het eind van de wandeldag de trein van Mariënberg naar Grambergen nemen. Mommeriete is op 5 min wandelen, aan het kanaal.

  • Treinstation Ommen

    Op 15 januari 1903 werd het station Ommen geopend. De stations in het Vechtdal van Ommen, Mariënberg en Gramsbergen zijn door dezelfde ontwerper ontworpen. Openingstijden van de horeca in deze 3 stations zijn beperkt. Raadpleeg vooraf de website.

    Horeca treinstation Ommen
  • Wandelkeuzepunt M00

  • Wandelkeuzepunt M50

  • Wandelkeuzepunt M51

  • Wandelkeuzepunt M42

  • 1

    Granen voor het bier

    Gerst

    Tijdens deze wandeling staat er vooral mais op de velden. Voor bier zijn andere granen nodig; gerst, spelt, boekweit & hop. Ontkiemende gerstkorrels (gerstemout) vormen de belangrijkste grondstof voor de productie van bier. Met 1 kilo gerst kan ongeveer 6 liter bier worden geproduceerd.

    Spelt

    Een aantal bieren heeft spelt als belangrijkste graansoort. Onder andere gebrouwen door brouwerijen in België en in Nederland. Spelt zorgt voor een bleke kleur en een stevige, frisse en volle smaak. Naast spelt en gerst wordt er boekweit gebruikt voor boekweitbier.

    Hop

    Een biertype waarbij speciaal veel hop wordt gebruikt is India Pale Ale. Voorheen werd dat sterk gehopt om het houdbaar te maken voor de lange reis per schip naar India. In Duitsland wordt meer dan 18.000 hectare hop verbouwd, één van de grootste hopproducerende landen ter wereld.

  • 2

    Vlierbloesem & vlierbes

    Vlierbloesem siroop

    Wat heb je nodig: Jonge witte schone bloesem, 2 l water, sap van 2 citroenen, 2 kilo suiker, schone flessen. Werkwijze: 2 liter kokend water over 15 mooie vlierbloemen gieten en 2 tot 3 dagen laten staan. Het sap van 2 citroen + 2 kilo suiker er aan toe voegen en aan de kook brengen

    Filteren en 40 gram citroenzuur erbij doen. In schone flessen gieten en nogmaals 1 week laten staan voor gebruik. Lekker met water/met water met koolzuur of... met witte wijn. Als een kir = 1 deel siroop op 5 delen wijn.

    Vlierbessen sap

    Wat heb je nodig: 1 kilo 'zwarte' vlierbessen, 1 liter water Werkwijze: 20 min koken op laag vuur, in keukenzeef met een schone doek mengsel uit laten lekken totdat alle sap eruit is gelekt, sap nu nog een keer op vuur tot het net niet kookt. Vul de flessen en sluit ze af. Stevige smaak.

  • Wandelkeuzepunt M40

  • Wandelkeuzepunt M41

  • 3

    Lijsterbessen likeur

    Lijsterbessen likeur

    Wat heb je nodig: 1 kg lijsterbessen, 300 gram suiker, 1l alcohol van 40% , 5 kruidnagelen, 1 kaneelstokje. Werkwijze: Bessen in een plastic zak enkele dagen in diepvries, na ontdooien bessen van de trossen ritsen, wassen en 5 min koken,...

    Zeef de bessen eruit en doe ze in een pot met de suiker, de alcohol en de kruiden. Laat de likeur twee maanden rijpen. Bessen erin laten om er later een gerecht mee te kunnen versieren. Het aanwezige blauwzuur in de lijsterbes verdampt bij het koken.

  • Extra lus naar Sahara

    Oranje lijn volgen naar de zandverstuiving Sahara. Een prachtig natuurreservaat en een bezoek waard. Routes van Landschap Overijssel rondom Beerze komen ook bij het Beerzerveld, een ander prachtig zandverstuivingsgebied.

  • Wandelkeuzepunt N32

  • Wandelkeuzepunt M33

  • 4

    Bramen jam & bramen ijs

    Bramen voor de jam

    Wat heb je nodig: 1 kg 'zwarte' bramen, 1 afgestreken theel koekkruiden, 1kg geleisuiker, gesteriliseerde jampotten. Werkwijze: Schone bramen in pan net onder water, voeg koekkruiden toe, kook bramen tot moes, moes afwegen, per 1dl moes 100 gr suiker toevoegen,..

    Suiker en moes in schone pan, roerend langzaam ad kook brengen, koken op hoog vuur totdat alle suiker is opgelost, doorkoken tot gewenste dikte. Vul de potten met jam, en zet ze omgekeerd neer om af te koelen.

    Bramen ijs

    Wat heb je nodig: 450 gr bramen jam, 2 dl slagroom, 1 dl volle yoghurt. Werkwijze: Ingrediënten 3 minuten in keukenmachine draaien (of met mixer). Mengsel in afsluitbare bak in vriezer, bak er elk uur uit halen en met aangevroren ijs aan de zijkanten goed omscheppen, herhalen tot mooi glad ijs.

  • Wandelkeuzepunt M14

  • Extra lus naar stuw van Junne

    Linksaf voor een kijkje bij de stuw van Junne over de Vecht (oranje lijn volgen). Sluit even later weer aan op doorgaande route.

  • Wandelkeuzepunt M13

  • Wandelkeuzepunt M12

  • 5

    Verhalenpaal Junne

    Verhalen over Junne

    Door te trappen op het pedaal zijn verhalen over Junne te beluisteren. Over een voormalige boerderij met een authentieke bakoven en de naam 'Rottenklooster'....

  • Wandelkeuzepunt M11

  • Wandelkeuzepunt M21

  • Toegang camping De Roos

    Het pad loopt voor een klein deel over camping De Roos met biologische winkel en toiletgebouw. De winkel heeft heerlijke producten voor een picknick aan de Vecht. Faciliteiten van de camping alleen geopend tijdens het (zomer) seizoen.

  • 6

    Picknick aan de Vecht

    Picknick aan de Vecht

    Op het terrein van camping De Roos is een biologische winkel en toiletgebouw. Alleen geopend tijdens het zomerseizoen. Een mooie plek voor een picknick (en/of pootje baden) met producten van de winkel van camping De Roos.

    Varen met de Vechtzomp

    De Vecht komt bij Gramsbergen NL binnen vanuit Duitsland en mondt vervolgens na 60 km uit in het Zwarte Water bij Zwolle. Door opkomst van o.a. Bentheimer zandsteen, dat verscheept werd door Vechtzompen, ontstond in de 17e 18e eeuw een bloeiende handel. Begin 20e eeuw is de Vecht gekanaliseerd.

  • Bosbessen tijdens klimmetjes

    Het komende stuk is, voor Nederlandse begrippen, nogal heuvelachtig. Onderweg ook heerlijke bosbessen te vinden. Blauw-witte markering van het Vechtdalpad blijven volgen

  • Wandelkeuzepunt L42

  • Wandelkeuzepunt L31

  • 7

    Welkom in Beerze

    Natuur en cultuur in Beerze

    Natuurgebied Beerze is zo'n 400 ha groot en zeer divers in landschapstypen. Zo zijn er de cultuurgronden langs de Vecht bij het esdorp Beerze, het oorspronkelijke landgoed 'Beerze' bestaande uit een landhuis en landgoedbos, het stuifzand, mooie oude dennenbossen, een langgerekt met eiken(hakhout) beplant kamduin, uitgestrekte jeneverbesstruwelen, een veenputtencomplex en droge en natte heide.

    Hoevenzwermnederzetting

    Het dorp Beerze is een zeer mooie en authentieke hoevenzwermnederzetting (het woord zegt precies wat het is) en een typisch esdorp. Op de zwarte houten schuren zijn kenmerkende strovlechtwerken te vinden. Deze vind je ook nog stroomopwaarts in een paar naburige dorpen langs de vecht.

  • 8

    Buurtschap Beerze

    Natuur en cultuur

    Natuurgebied Beerze is zeer divers in landschapstypen. Zo zijn er de cultuurgronden langs de Vecht bij het esdorp Beerze, het oorspronkelijke landgoed 'Beerze' bestaande uit een landhuis en landgoedbos en de mooie oude dennenbossen.

  • Wandelkeuzepunt L32

  • 9

    Kaas van de boederijwinkel

    Beemster kaas aan de Vecht

    De melk van de koeien van boerderij Zandman wordt verwerkt tot Beemster van 't mes kaas. Beemster van 't mes is onderdeel van een programma voor duurzame melkveehouderij waar boeren streven naar gezonde en tevreden koeien met oog voor landschap en milieu.

    Boerderijwinkel Zandman
  • Wandelkeuzepunt L35

  • Wandelkeuzepunt L20

  • Wandelkeuzepunt L25

  • Wandelkeuzepunt H13

  • Wandelkeuzepunt H12

  • Wandelkeuzepunt H15

  • Wandelkeuzepunt H11

  • Wandelkeuzepunt H10

  • Treinstation Mariënberg

    Het café in station Mariënberg heeft beperkte openingstijden. Hier vertrekt de trein naar Gramsbergen voor een bezoek aan bierbrouwerij de Mommeriete. Op 5 minuten lopen vanaf station Gramsbergen en prachtig gelegen aan het kanaal. Het stadje Gramsbergen is tevens een bezoek waard.

    Bierbrouwerij Mommeriete
  • Treinstation Mariënberg

    Bierbrouwerij Mommeriete

    Met de trein een bezoek aan bierbrouwerij Mommeriete in het oude schipperscafé Boonstra sfeervol gelegen aan het water. Naast een vast assortiment heeft ieder seizoen zijn eigen bier. Mommeriete is iedere dag geopend en het bier kan ter plaatse genuttigd worden en meegenomen naar huis.

    Bierbrouwerij Mommeriete
Colofon: Deze route is gemaakt door Landschap Overijssel i.s.m Maarten Exel & Antje Grolleman van bierwandelweekend Vechtdal.
Deel deze pagina